Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Massaontslag bij Organon ramp voor Oss

8 jul 10

Kijk of luister naar: Massaontslag bij Organon ramp voor Oss

Deze middag maakte farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon, bekend dat er 2.175 van de huidige 4500 banen in Oss verloren gaan als gevolg van een reorganisatie.


Krimp
Deze reorganisatie werd vorig jaar al aangekondigd na de overname van branchegenoot Schering Plough dat sinds 2007 eigenaar is van Organon. Oss is een van de acht zogeheten Research & Development-locaties van MSD wereldwijd die voor eind 2012 dichtgaat. Ook de activiteiten in Schaijk en bij Nobilon in Boxmeer worden stopgezet. Daarnaast wordt ook de productie van medicijnen op de vestiging in Oss fors ingekrompen.

Korte geschiedenis
Organon bestaat al sinds 1923 toen Saal van Zwanenberg Organon oprichtte als dochtermaatschappij van Zwanenberg, oorspronkelijk een slachtbedrijf. Het slachtbedrijf wilde het slachtafval uit de fabrieken nuttig gebruiken. In 1921 werd ontdekt hoe men uit de alvleesklier van dieren insuline kon winnen. Met deze ontdekking werd Organon opgericht. Organon stond meteen op de wereldkaart. Organond groeit uit ot een farmaceutisch bedrijf. In 2007 koopt Schering Plough Organon voor 11 miljard euro. In 2009 wordt Schering Plough overgenomen door land- en branchegenoot Merck.

Geschokt
Het massaontslag bij MSD zorgt niet alleen bij de werknemers van dat bedrijf voor grote beroering. ook de Osse gemeenteraad en het college reageren geschokt op de cijfers. Het ontslag heeft immers grote gevolgen voor veel Ossenaren, hun gezinnen en de middenstand. De gemeenteraad komt daarom vanavond in spoedzitting bijeen.

In NOVA vanavond een verslag vanuit Oss. Vanuit Oss reageert Paul Peters, fractievoorzitter SP Oss.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief