Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De nieuwe burgemeester van Amsterdam

9 jul 10

Kijk of luister naar: De nieuwe burgemeester van Amsterdam

Sinds woensdag is Eberhard van der Laan de nieuwe burgemeester van Amsterdam. In NOVA vanavond een gesprek met de Van der Laan over zijn nieuwe baan als burgemeester.


'Verantwoordelijke stad'
Tijdens zijn installatie als burgemeester zegt Van der Laan dat hij Amsterdam wil positioneren als 'verantwoordelijke stad' die anderen helpt en zorgt voor haar inwoners. Maar ook de inwoners zelf moeten "verantwoordelijkheid voor elkaar nemen" en "niemand buiten of achteraan laten staan", zegt hij in een interview met het Parool. In hetzelfde interview zegt hij ook dat de "krachtige internationale positie" van Amsterdam wil behouden en versterken.

Carrière
Van der Laan begint zijn politieke carrière in de jaren ’80 in Amsterdam. Hij is dan enkele maanden politiek assistent van toenmalig wethouder Jan Schaefer. In 1983 studeert hij cum laude af in rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en gaat aan de slag als advocaat. In 1992 richt hij het advocatenkantoor 'Kennedy Van der Laan' op en is daar werkzaam als advocaat en partner. Een groot deel van de jaren ’90 is Van der Laan gemeenteraadslid in de hoofdstad voor de PvdA. In 1998 neemt hij afscheid van de Amsterdamse politiek, na bijna vijf jaar fractievoorzitter van de hoofdstedelijke PvdA te zijn geweest. Tien jaar later is de rentree van Van der Laan is de politieke arena: hij volgt Ella Vogelaar op als minister van Wonen, Wijken en Integratie. En dan nu de volgende periode in het politieke leven van Van der Laan: het burgemeesterschap van Amsterdam.

Inhuldiging
De eerste zware klus die Van der Laan te wachten staat is de huldiging van het Nederlands elftal. Mocht Oranje zondag in de WK-finale Spanje verslaan, dan maakt de voetbalploeg twee dagen later, op dinsdag, een rondvaart door de grachten van de hoofdstad. Aansluitend volgt een huldiging op het Museumplein. "Het wordt een megaoperatie, een Koninginnedag-plus, die moet worden voorbereid in 2 procent van de tijd die je normaal hebt", aldus een woordvoerder tegen het NRC Handelsblad. Mocht Oranje de wedstrijd onverhoopt verliezen, dan gaat vindt alleen de huldiging op het Museumplein doorgang.

In NOVA vanavond een gesprek Eberhard van der Laan, de nieuwe burgemeester van Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief