Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoe bereidt Amsterdam zich voor op de huldiging?

12 jul 10

Kijk of luister naar: Hoe bereidt Amsterdam zich voor op de huldiging?

Het Nederlands elftal krijgt morgen toch een rondvaart door de Amsterdamse grachten, voorafgaand aan de huldiging op het Museumplein. Eerder zou Oranje alleen een rondvaart maken bij winst van de wereldbeker.


Veiligheid
De gemeente heeft in overleg met de spelers besloten toch een rondvaart in het programma op te nemen. "Zo krijgen de fans de kans om hun helden te zien en te steunen", aldus burgemeester Eberhard van der Laan. Ook de veiligheid in de stad speelt mee, de gemeente hoopt op een betere spreiding van het publiek.

Vaartocht
De spelers komen morgen rond 14.30 uur per helikopter aan bij het Marinecomplex op Kattenburg. Daarop volgt een vaartocht van twee uur. De tocht eindigt naar verwachting tegen 16.45 uur bij het Rijksmuseum, waarna het elftal tussen 17.00 en 17.45 uur wordt gehuldigd op een podium op het Museumplein.

Ter land, ter zee en in de lucht
De vaartocht en de huldiging op het Museumplein vergt veel van de politie. Korpschef Bernard Welten verwacht dat de stad morgen door het massale aantal supporters een groot oranje kloppend hart zal zijn. Amsterdam verwacht zeker een miljoen bezoekers. Volgens Welten valt veel te regelen, maar brengt zo'n groot evenement altijd nogal wat risico's met zich mee. De politie observeert dan ook "ter land, ter zee en in de lucht". Er zijn 1800 agenten op de been en daarnaast maakt de politie ook nog eens gebruik van beveiligingscamera's.

Looproutes
De bezoekers kunnen morgen kiezen uit drie looproutes. Op die manier wil de politie controle hebben over hoe de menigte zich verplaatst. Via de media en bijvoorbeeld twitter informeert de politie mensen over de situatie in de stad. Ook heeft de politie de mogelijkheid om het Museumplein af te sluiten als het vol staat.

Verkeershinder
Rijkswaterstaat verwacht morgen extra drukte op de snelwegen rond Amsterdam. Zij raadt weggebruikers daarom aan rekening te houden met extra reistijd, vooral in de loop van de ochtend en na de huldiging.

In NOVA vanavond een verslag van de Amsterdamse voorbereidingen op de huldiging.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief