Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland huldigt Oranje

13 jul 10

Kijk of luister naar: Nederland huldigt Oranje

Vlak voor het einde van de verlenging maakt een goal van de Spanjaard Andrés Iniesta zondag een einde aan de droom van miljoenen Nederlanders: Oranje verliest de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika.


Honderdduizenden
Ondanks het verlies zijn vandaag in Amsterdam naar schatting 500.000 supporters op de been om de spelers te eren langs de vaarroute door de Amsterdamse grachten en op het Museumplein. Daar kwamen de spelers rond half vijf aan, na een probleemloos verlopen rondvaart. Op het Museumplein bedankte bondscoach Bert van Marwijk het publiek; Arjen Robben voegde daaraan toe dat "Spanje dan wereldkampioen mag zijn, maar wij hebben het beste publiek van de hele wereld!".


Vaarroute Oranje-selectie weergeven op een grotere kaart

Rondvaart
Oorspronkelijk zou de grachtentocht alleen plaatsvinden wanneer Oranje de wereldbeker zou hebben gewonnen. Na overleg met de spelers heeft de gemeente Amsterdam besloten de rondvaart toch door te laten gaan, ondanks het verlies in de finale. Het spreiden van de honderdduizenden toeschouwers speelde bij die beslissing ook een rol. Ondanks de mensenmassa's is de dag tot nu toe rustig verlopen. ''Er is een buitengewoon gezellige sfeer in de stad'', aldus hoofdcommissaris van politie Bernard Welten.

Geridderd
Coach Bert van Marwijk en aanvoerder Giovanni van Bronckhorst zijn dinsdagochtend in het Catshuis in Den Haag geridderd. Namens koningin Beatrix spelde demissionair minister Ab Klink de onscheiding bij de twee op. Van Marwijk en Van Bronckhorst zijn nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Na de ontvangst in het Catshuis reed de ploeg per bus naar Paleis Noordeinde, alwaar koningin Beatrix de spelers bedankte. Vanuit Den Haag vlogen de spelers per helikopter naar Amsterdam voor het vervolg van hun tocht.

In NOVA vanavond een verslag de Oranjegekte in Amsterdam en de inspanningen van de gemeente Amsterdam om alles ordelijk te laten verlopen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief