Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Salarissen specialisten naar 285.000 euro'

13 jul 10

Kijk of luister naar: 'Salarissen specialisten naar 285.000 euro'

Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid wil dat vrijgevestigde medisch specialisten vanaf volgend jaar niet meer dan 285.000 euro verdienen.


Voorstel
Dit staat in een voorstel dat de minister naar de belangenbehartigers van de specialisten heeft gestuurd, bericht de Volkskrant. Bovenop het bedrag is nog 82.000 euro aan praktijkkosten mogelijk. De maximale omzet van de specialisten komt zo op 367.000 euro, fors lager dan de 4 á 5 ton die sommige van hen nu verdienen.

Fout
Deels door een fout in het declaratiesysteem dat in 2008 van kracht werd, verdienden de vrijgevestigde medisch specialisten in 2009 zevenhonderd miljoen euro meer dan de begrote twee miljard euro. Door het nieuwe declaratiesysteem verdienen specialisten een vaste vergoeding per handeling, ook als ze nauwelijks betrokken zijn bij de behandeling van de patiënt.

Budget
Voor Klink zijn de hoge salarissen van de specialisten al tijden een doorn in het oog. In het voorstel van de minister staat dat ziekenhuizen een budget krijgen toegewezen waarmee de zelfstandige specialisten kunnen worden betaald. Dit budget mag overschreden worden maar ziekenhuizen moeten deze overschrijdingen zelf betalen. Het minimumsalaris van de specialisten moet 130 duizend euro worden.

Protest
In Nederland zijn ongeveer 6000 medische specialisten in loondienst en 6700 vrijgevestigde specialisten. De specialisten die getroffen worden door de plannen van Klink protesteren al maanden tegen de voorgenomen bezuinigingen. Ze zijn onder andere bang dat het ziekenhuisbestuur en –management gaat bepalen welke zorg zij aan de patiënt moeten leveren.

In NOVA vanavond meer over de plannen van minister Klink en de salarissen van vrijgevestigde medisch specialisten. In de studio zit Janko de Jonge, de voorzitter van de Kamer Vrij Beroep.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief