Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bashir aangeklaagd voor genocide

13 jul 10

Kijk of luister naar: Bashir aangeklaagd voor genocide

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag klaagt de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir aan wegens drie gevallen van genocide.


Darfur
Het Sudanese staatshoofd wordt beschuldigd van volkerenmoord in de Sudanese regio Darfur, waar al sinds 2003 een bloedige strijd gaande is. Arabische milities houder er volgens ICC-hoofdaanklager Luis Moreo Ocampo huis onder de zwarte burgerbevolking en weten zich gesteund door de Sudanese Bashir-bewind. Het conflict heeft naar schatting al aan 300.000 mensen het leven gekost.

Genocide
Voor het eerst in het bestaan van het ICC is er een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens genocide. Tegen Bashir werd vorig jaar al een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Genocide ontbrak in de aanklacht omdat het hof vond dat het bewijs ontbrak om deze aanklacht te rechtvaardigen. Nu zijn er "redelijke gronden om te geloven dat [Bashir] verantwoordelijk is", aldus het Strafhof.

In NOVA vanavond een gesprek met hoogleraar en advocaat, gespecialiseerd in internationaal strafrecht, Mischa Wladimiroff.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief