Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Werknemers MSD demonstreren in Den Haag

15 jul 10

Kijk of luister naar: Werknemers MSD demonstreren in Den Haag

De Tweede Kamer onderbreekt volgende week haar zomerreces voor een debat over het dreigende ontslag van 2175 werknemers van het farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon in Oss.


Werknemers van MSD protesteren vandaag al in Den Haag.

Reorganisatie
De banen bij MSD gaan verloren als gevolg van een reorganisatie. De vestiging in Oss is een zogeheten Research & Development-locatie en wordt gesloten door MSD. De maatregel is volgens het bedrijf "ingrijpend maar noodzakelijk in de hevige concurrentiestrijd met branchegenoten".

Spoeddebat
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vroeg dinsdag om een debat en werd daarbij gesteund door PvdA, PVV, CDA en D66. "Een massaontslag omdat elders een fractie meer winst is te behalen, schreeuwt om actie van het personeel, van de Ossenaren maar ook van de regering", aldus Ulenbelt. Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) noemde het dreigende ontslag bij MSD "een forse klap voor Brabant" maar wees er op dat de overheid "niet kan treden in de eigen afweging van een private partij". Ulenbelt noemt deze opstelling "gemakzuchtig".

Actie
Honderden werknemers van MSD protesteren vandaag in Den Haag tegen de reorganisatieplannen. Ze roepen premier Jan Peter Balkenende op om met de Amerikaanse MSD-directie te gaan praten om zo het massaontslag te voorkomen. Onder het motto 'Bittere pil, dat slikken wij niet', hebben ze een brief overhandigd aan minister Van der Hoeven. De brief is ook overhandigd aan Hans Kortlever, de hoogste leidinggevende van MSD in Nederland.

Van der Hoeven

Miinister van der Hoeven gaf bij de overhandiging aan dat ze met het moederbedrijf van MSD in Amerika gaat praten over het op handen zijnde massaontslag. Ze benadrukte ook dat de overheid geen baangarantie af kan geven aan de werknemers. Wel wil ze kijken of onderdelen van het bedrijf in Nederland zelfstandig door kunnen gaan.

Subsidie
Volgens de Volkskrant komen de 2175 werknemers na ontslag vrijwel zeker in aanmerking voor EU-subsidies om hen te helpen ander werk te vinden. De Europese Commissie zegt dat het MSD-personeel "een goede kandidaat" is voor de subsidie van het Europees Globaliseringsfonds, aldus de krant.

In NOVA vanavond meer over het dreigende ontslag in Oss. Heeft de Nederlandse regering voldoende gedaan om de onderzoekstak in Nederland te houden? In de studio zit Michel Dutrée, directeur van Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief