Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Jezus redt' moet van dak

15 jul 10

Kijk of luister naar: 'Jezus redt' moet van dak

De gemeente Giessenburg heeft terecht een dwangsom van 15.000 euro opgelegd aan een inwoner die in grote letters 'Jezus redt' op zijn dak heeft geschreven.


Dit bepaalde de Raad van State woensdag.

Redelijke eisen van welstand
De zaak speelt al sinds 2008. Toen bracht de man de bewuste tekst, die duidelijk zichtbaar is vanaf de openbare weg, aan op het dak van zijn boerderij. Het college van Giessenburg vindt de tekst in strijd met de gemeentelijke welstandsnormen en wil dat de man de tekst verwijderd en legde de man de dwangsom op. De gemeentelijke welstandsnormen bepalen onder welke omstandigheden het uiterlijk van een gebouw in strijd is met de 'redelijke eisen van welstand'. Een aantasting van zijn grondrechten, vond de man en hij bracht de zaak voor de rechter.

Inhoud
De Raad benadrukt dat de dwangsom niet is opgelegd vanwege de inhoud van de tekst. Ze kan de gemeente volgen in het standpunt dat er sprake is van 'buitensporigheid in het uiterlijk' van het dak. Onder andere het contrast tussen de zwarte pannen en witte letters zijn een te grove inbreuk op wat in de buurt gebruikelijk is. De Raad stelt dat de grondrechten van de man weliswaar worden beperkt, maar dat dit in dit geval gerechtvaardigd is.

Europees Hof
Onder de indruk van de uitspraak van de Raad van State lijkt de inwoner allerminst. "Het maakt mij niet uit. Ik laat de tekst staan en ik ga in hoger beroep", aldus de man. Hij kondigde eerder al aan naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen wanneer de Raad van State de gemeente Giessenburg in het gelijk zou stellen.

In NOVA vanavond een gesprek met de man uit Giessenburg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief