Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kijken = drinken

16 jul 10

Kijk of luister naar: Kijken = drinken

Wat gebeurt er als je iemand ziet drinken? Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 procent van de mensen een genetische afwijking heeft waardoor ze in dit soort situaties een enorme drang krijgen om zelf ook te gaan drinken.


Proefkroeg
Onderzoeker Helle Larsen onderzocht het drinkgedrag van meer van 100 studenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In een 'proefkroeg' werden de studenten blootgesteld aan het drinkgedrag van anderen. De proefpersonen wisten niet aan wat voor een onderzoek ze meewerkten. Het doel van het onderzoek is vast te stellen in hoeverre genetische aanleg van invloed is op het drinkgedrag. Een sleutelrol in het onderzoek is weggelegd voor het zogenoemde 7-repeat-allel, een speciale uitvoering van een gen dat iedereen bezit. 30 procent is drager van dit allel. In hoeverre gaan zij zelf drinken, als zij in de omgeving van andere, zware drinkers verkeren?

Bevindingen
Het onderzoek wijst uit dat de proefpersonen met de bewuste genetische afwijking substantieel meer alcohol drinken wanneer zij in het gezelschap zijn van een stevige drinker, dan mensen zonder deze afwijking. Het onderzoek sterkt de gedachte dat gevoeligheid voor andermans drinkgedrag deels genetisch bepaald is.

In NOVA vanavond reportage over drinkgedrag en genetische aanleg.

NB: Het onderzoek, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), wordt binnenkort gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift 'Psychological Science'.

(Foto: Flickr/Gee01)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief