Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Drie maanden lang een olieramp

16 jul 10

Kijk of luister naar: Drie maanden lang een olieramp

Donderdag kwam het nieuws dat de nieuwe kap op het olielek in de Golf van Mexico lijkt te werken: er komt geen olie meer vrij. Voorzichtigheid is echter geboden, de kap wordt nog altijd getest.


Vanavond maakt NOVA de balans op van een olieramp die al bijna drie maanden duurt.

5 tot 10 miljoen liter
Door de ramp op het boorplatform Deepwater Horizon spuit de Macondo-bron sinds 20 april dit jaar enorme hoeveelheden olie de Golf van Mexico in. Naar schatting komt er dagelijks ongeveer tussen de 5 en 10 miljoen liter olie vrij. Op het moment lijkt hier een einde aan te zijn gekomen. BP en president Obama waarschuwen echter voor te veel optimisme, er wordt nog steeds getest of de nieuwe kap werkt. Het kan nog 48 uur duren voor dat het duidelijk is of deze zoveelste poging is geslaagd.

Milieuschade
Over de gevolgen van de olieramp aan het milieu is nog veel onduidelijk. In mei zei BP-topman Tony Hayward dat de gevolgen voor het milieu "zeer, zeer bescheiden (zullen) zijn". Het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemde deze uitspraak 'voorbarig' en vreest juist dat de olieramp 'enorme gevolgen heeft voor de natuur'. Ook sommige biologen zeggen dat het onvermijdelijk is dat de ramp in de Golf van Mexico dier- en vissoorten zal doen uitsterven.

Veegarmen

Hoewel de olieramp een verschrikkelijke gebeurtenis is, valt er ook geld aan te verdienen. Het Nederlandse bedrijf Koseq ontwikkelt veegarmen die enorme hoeveelheden olie kunnen opzuigen uit het water. In 1972 begon de uitvinder van de veegarmen, Gert Kampers, met de ontwikkeling van dit product. Door heel Europa worden ze gebruikt. Sinds de olieramp op het BP-platform zijn de veegarmen van Koseq ook in de Verenigde Staten te vinden. Maar Gert Kampers heeft ook kritiek op de VS, de hele operatie rondom deze olieramp had een stuk efficiënter gekund.

In NOVA vanavond aandacht voor de gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico met een bijdrage van verslaggever Willem Lust en een reportage over het Nederlandse bedrijf Koseq. In de studio commentaar van eco-toxicoloog John Schobben, hoofd Milieu van het Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies (IMARES). 

(Foto: Flickr/
IBRRC)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief