Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Storms versus Smit: oplossing of escalatie?

19 jul 10

Kijk of luister naar: Storms versus Smit: oplossing of escalatie?

Nina Storms-Vleeschdraager, beter bekend als de zakenvrouw Nina Brink van de onderneming World Online, heeft anderhalve week geleden beslag laten leggen op bezittingen van Eric Smit, de journalist die een biografie over haar schreef.


Kort geding
Nina Brink is het niet eens met de inhoud van het boek. Eerder dit jaar probeerde zij via een kort geding rectificatie af te dwingen, maar ze ving bot bij de rechter. Er loopt nu nog een zogeheten bodemprocedure. In NOVA zegt Eric Smit vanavond dat hij morgen een kort geding zal aanspannen met als eis de directe opheffing van alle beslagen.

Beslag
Een deurwaarder legde beslag op Smit's huis, bankrekeningen en vorderingen uit zijn werkzaamheden voor het mediabedrijf Follow The Money. Ook de toekomstige inkomsten van de verkopen van zijn boek zijn bij uitgever Prometheus geblokkeerd.

Achtervolging
Smit zegt dat Nina Brink hem al sinds vorig jaar achtervolgt met schadeclaims die oplopen tot een bedrag van 9 ton en dat hij niet verrast is door de deurwaarder. Zijn gezin hoeft er nu niet onder te lijden, omdat hij wat geld achter de hand heeft gehouden.

Stalking
Tot nu toe werd Smit zes maal gedagvaard, onder andere wegens vermeende stalking en publieksmisleiding vanwege verhalen die hij heeft geschreven in Quote en De Pers en uitlatingen die hij over Brink heeft gedaan in interviews.

Ondersteuning
De beslagen kwamen een dag nadat Smit had bekendgemaakt dat het Persvrijheidsfonds hem financieel ondersteunt. Het bestuur van de stichting wil Smit ondersteunen in de rechtszaken die Nina Storms sinds enkele jaren tegen hem voert. 'Als er sprake is van iemand met veel geld die een onderzoeksjournalist kapot probeert te krijgen door jarenlang te procederen, dan moet hij steun krijgen van het weldenkende deel der natie,' zo stelt het Persvrijheidsfonds.

Mediationtraject
Vandaag had Nina Storms een gesprek met voorzitter Ron Abram van het Persvrijheidsfonds. Storms zegt de lopende juridische procedure te willen staken, als Smit "alsnog instemt met een bindend mediationtraject". Abram zegt de mogelijkheid van bemiddeling te gaan bespreken met Smit, maar voegt eraan doe dat het Persvrijheidsfonds niet zelf bemiddelt.

Reactie
Smit noemt het voorstel in een reactie "zeer ongeloofwaardig". "Ik schiet er bijna van in de lach, ik neem dit niet serieus." Volgens Smit heeft Brink eerst met "malicieuze bedoelingen" beslag gelegd op al zijn bezittingen. "Nu zou ze opeens bemiddeling willen." Hij denkt dat Brink bang is voor het kort geding dat Smit tegen de mbeslaglegging heeft aangespannen. "Ik zie dat met zeer veel vertrouwen tegemoet. Ik heb zeer sterke ijzers in het vuur", stelt Smit.

Hoe lang kan Smit het opnemen tegen de machtige, rijke Nina Storms? Eric Smit en Kay van der Linde, woordvoerder van het echtpaar Storms, reageren in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief