Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bedrukte stemming in parochie Obdam

19 jul 10

Kijk of luister naar: Bedrukte stemming in parochie Obdam

De sfeer in Obdam wordt er niet beter op. Pastoor Paul Vlaar, die vorige week op non actief werd gezet omdat hij een oranje-mis hield op de dag van de WK-finale, ontving duizenden steunbetuigingen, onder andere via een Hyves-pagina die voor hem is geopend.


Schorsing
De kerk was die zondag versierd, er waren voetballen en Vlaar droeg voor de gelegenheid een oranje priestergewaad, gemaakt door één van de kerkgangers. De kerk zat vol, maar bisschop Jozef Punt van het bisdom Haarlem zag er de lol niet van in. De pastoor werd geschorst. Volgens het bisdom heeft Vlaar met zijn actie "in teksten en vormen onvoldoende recht gedaan aan de heiligheid van de eucharistie"

Buitenproportioneel
De parochianen van de Sint Victor Parochie vinden de schorsing van hun pastoor niet alleen "buitenproportioneel", ze voelen zich ook benadeeld door bisschop Jos Punt. "Parochianen die in hun laatste levensfase zijn aangeland, ontberen nu de vertrouwde, persoonlijke ondersteuning van hun pastor. Ook diegenen die zich op hun huwelijk voorbereiden, en speciaal pastoor Paul als voorganger hebben gekozen, moeten het nu zonder zijn persoonlijke begeleiding doen", schrijven parochianen vandaag in een open brief aan het bisdom.

Brief
Op de stroom van reacties heeft bisschop Punt van Haarlem gereageerd met een brief waarin hij schrijft dat hij vindt dat 'een eucharistieviering ondergeschikt maken aan voetbal te ver gaat'. De schorsing van de pastoor gaat volgens Punt niet alleen om het oranje gewaad van Vlaar: "Er stond ook een goal op het altaar." De bisschop noemt een oranje vlag in de kerk of het inspelen op de actualiteit in de preek geen probleem.

De parochieraad vergadert vanavond over de kwestie. NOVA is erbij.

Bekijk hier de reportage die de NOS hierover uitzond:

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief