Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderhandelingen paars-plus mislukt

20 jul 10

Kijk of luister naar: Onderhandelingen paars-plus mislukt

De formatie van een paars-pluskabinet is mislukt. Na meer dan twee weken onderhandelen is het VVD, PvdA, GroenLinks en D66 niet gelukt een kabinet te vormen. 


Eindverslag

Informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage werken nu aan hun eindverslag. Het verslag wordt woensdag aan koningin Beatrix aangeboden. Dinsdagavond is de koningin door de informateurs ingelicht over de mislukte formatiepoging. Tijdens een persconferentie gaven de lijsttrekkers van de betrokken partijen afzonderlijk toelichting op het mislukken van paars-plus. 

Rutte
VVD-leider Mark Rutte zei tijdens zijn persconferentie dat er de afgelopen twee weken hard is gewerkt en onderhandeld. Alle grote onderwerpen zijn behandeld. Uiteindelijk is het volgens Rutte vastgelopen op financiën. Rutte antwoorde op de vraag wie de zwarte piet toegespeeld kon krijgen, dat dit niet mogelijk is omdat er oprecht onderhandeld is. Ook zei hij dat hij nu mikt op een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA.

Cohen
De fractievoorzitter van de PvdA, Job Cohen, zei tijdens zijn persconferentie dat vier partijen met "hartstocht" aan de onderhandelingen hebben gewerkt. Volgens Cohen heeft de combinatie van de "piketpalen" van de VVD op het gebied van bezuinigingen, woningmarkt en mobiliteit het onmogelijk gemaakt om "voldoende tot elkaar te komen". Ook zei hij dat met "dezelfde piketpalen" het erg moeilijk zal zijn om een ander kabinet met VVD en PvdA te vormen. Een kabinet met alleen VVD, PvdA en CDA ziet Cohen niet tot stand komen.

Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold heeft tot en met vandaag het gevoel gehad dat de verschillen tussen de partijen te overbruggen waren. Vandaag bleek volgens Pechtold dat het volgens VVD en PvdA niet mogelijk was "ten spoedigste" een paars-pluskabinet te vormen. D66 en GroenLinks zagen wel mogelijkheden dat te doen. Over het vervolg van de formatie zei Pechtold dat hij "even niet aan zet" is en rustig afwacht.

Halsema
Femke Halsema, lijstrekker van GroenLinks, zei dat er niet "vrijblijvend is gesnuffeld" maar "diepgaand met elkaar is gesproken". Voor GroenLinks is het een teleurstelling dat de onderhandelingen over paars-plus zijn mislukt, aldus Halsema. De partij zag nog wel ruimte om verder te onderhandelen. De eisen van de VVD om 18 miljard te bezuinigen zonder lastenverzwaring, alsmede de eisen op het gebied van mobiliteit en de woningmarkt noemde Halsema een ongelooflijke opgave.

In NOVA vanavond het laatste nieuws uit Den Haag. In de studio zit hoogleraar politieke wetenschappen Rinus van Schendelen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief