Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paars-plus mislukt, hoe nu verder?

21 jul 10

Kijk of luister naar: Paars-plus mislukt, hoe nu verder?

Nadat gisteren de onderhandelingen over een paars-pluskabinet zijn mislukt, dringt vandaag de vraag 'hoe nu verder?' zich op.


Vandaag brengen de informateurs Wallage en Rosenthal verslag uit aan de koningin en de vraag is wat zij zal gaan doen.

Middenkabinet
VVD-leider Mark Rutte zei gisteren dat hij vindt dat er nu, na het mislukken van paars-plus, moet worden gekeken of het mogelijk is een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA te vormen. Dat zal hij koningin Beatrix adviseren. Volgens Rutte "ligt het voor de hand" om nu een middenkabinet te onderzoeken, een variant die al zijn voorkeur had. Rutte toonde zich twee weken geleden echter bereid te gaan onderhandelen over een paars-pluscoalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks op voorwaarde dat PvdA-fractievoorzitter Job Cohen "niet alle overige combinaties geheel zou uitsluiten". Cohen, die eerder had geweigerd over een middenkabinet te praten, gaf later aan daartoe toch bereid te zijn, bleek uit het eindverslag van toenmalig informateur Herman Tjeenk Willink.

Rechts
PVV-leider Geert Wilders is blij dat de onderhandelingen over een paars-pluskabinet zijn mislukt. "Nederland gefeliciteerd! Drama paars-plus blijft ons gelukkig bespaard", zei hij gisteren in een eerste reactie. "Grandioos goed nieuws dus." Wilders hoopt dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen nu over zijn schaduw heenspringt en tegelijk met de VVD en de PVV wil onderhandelen over de vorming van een coalitie. "Zo'n kabinet zou echt het allerbeste zijn voor Nederland", aldus de PVV-leider.

Financiën
Paars-plus is stukgelopen op de financiën: de VVD hield vast aan een ondergrens van bezuinigingen van zeker 18 miljard euro in 2015. De VVD wilde bovendien geen lastenverzwaringen, geen afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en beprijzing van het weggebruik. Vooral de PvdA kon met die combinatie van eisen niet uit de voeten. D66 en GroenLinks wilden de onderhandelingen nog niet opgeven.

Beatrix
De koningin is nu dus aan zet. Zij kan, zeker als de adviezen van de fractievoorzitters zo verdeeld zijn als nu, haar eigen stempel op de formatie drukken. Maar ze moet uitkijken: Geert Wilders was er twee weken geleden als de kippen bij om de rol van de majesteit fel te bekritiseren toen hij niet werd uitgenodigd door informateur Tjeenk Willink.

In NOVA vanavond een verslag vanuit Den Haag door politiek verslaggever Ferry Mingelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief