Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Organon: 'regering, red onze banen'

21 jul 10

Kijk of luister naar: Organon: 'regering, red onze banen'

De Tweede Kamer kwam op verzoek van de SP vanmiddag terug van zomerreces om te debatteren over het massaontslag bij farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon.


Verlies
Volgens Tweede Kamerlid Ulenbelt van de SP moet het kabinet in het geweer komen tegen het besluit van de Amerikaanse MSD-directie om 2175 van de 4500 werknemers in Nederland te ontslaan. Een Kamermeerderheid is het met de SP eens dat dit een groot verlies is voor de kenniseconomie, omdat ook de onderzoeksafdeling in Oss wordt gesloten.

Doorstart
Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken benadrukte vorige week nog dat de overheid geen baangaranties kan geven. Zij heeft de Kamer geschreven dat de veelal hoogopgeleide werknemers hulp krijgen bij het vinden van ander werk. Ook wordt bekeken of bedrijfsonderdelen een doorstart kunnen maken of dat de oprichting van een wetenschapscampus helpt. Volgens Ulenbelt blijkt hieruit dat het kabinet zich neerlegt bij de ontslagen.

Politieke steun
Vorige week waren werknemers van MSD massaal naar Den Haag afgereisd om politieke steun te vragen tegen het voorgenomen massaontslag. Ook Tweede Kamerleden sloten zich daarbij aan waaronder SP-leider Emile Roemer: "Minister-president, stap in het eerste vliegtuig naar Amerika". De actievoerders riepen premier Jan Peter Balkenende op met de Amerikaanse MSD-directie te gaan praten om het massaontslag bij het farmaciebedrijf in Nederland te voorkomen.

Bellen
Na het debat van vanmiddag heeft demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) toegezegd premier Jan Peter Balkenende te vragen te bellen met het Amerikaanse
moederbedrijf van MSD. Volgens Van der Hoeven moet het gesprek van de premier met het farmaciebedrijf dan wel gaan over het opzetten van een wetenschapscampus in Oss om het verdwijnen van het onderzoekscentrum op te vangen. De minister benadrukte dat het geen zin heeft om de minister-president te laten bellen met de vraag om niet te reorganiseren.

Tanden
Het personeel van MSD en vakbonden waren redelijk tevreden met de uitkomst van het Kamerdebat. Jaap Jongejan, vakbondsleider van CNV Vakmensen, is vooral blij dat de politiek veel aandacht besteedt aan de kwestie. "Het is terecht dat er binnen de politiek hiervoor aandacht is. De Tweede Kamer heeft zich goed opgesteld. Ook ben ik blij dat premier Balkenende zich ermee gaat bemoeien." Wel had hij liever gezien dat minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zich sterker had gemaakt voor het behoud van banen. "Laat meer je tanden zien, zou ik zeggen."

Kenniseconomie
Het massaontslag wordt dus beschouwd als een groot verlies voor de kenniseconomie. Demissionair minister-president Jan Peter Balkenende heeft de kenniseconomie in Nederland in zijn afgelopen kabinetten tot speerpunt gemaakt, hij heeft zelfs het Innovatieplatform daartoe opgericht. De vraag is nu welke steken de regering liet vallen en met name premier Balkenende die zich zo voor laat staan op zijn inspaningen om de innovatie in Nederland te stimuleren.

Frans Nauta, oprichter van het Innovatieplatform, legt uit in de studio uit waarom het platform niet tot zijn recht is gekomen en welke rol Jan Peter Balkenende daarin gespeeld heeft.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief