Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers: Stap terug, maar niet terug naar af'

22 jul 10

Kijk of luister naar: Lubbers: Stap terug, maar niet terug naar af'

Ruud Lubbers gaat voor het weekend weer met alle fractieleiders praten. 'Even een stap terug', maar niet 'terug naar af', aldus Lubbers. Hij wil met een schone lei de gesprekken aangaan.


Minister van Staat Ruud Lubbers is door koningin Beatrix gevraagd te onderzoeken welke reële mogelijkheden er nu nog zijn voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Tweede Kamer.

Meerderheidsvarianten
Volgens Lubbers is het nu wel 'dringend geboden' om een meerderheidskabinet te vinden dat kan bogen op 'een vruchtbare samenwerking met het parlement. '"Om dat te bewerkstelligen, kan je beter eerst een stap terugdoen".

Rechts
Een coalitie van VVD, PVV en CDA heeft een nipte meerderheid van 76 zetels. De SGP (2) had al eerder gezegd eventueel gedoogsteun hieraan te willen geven. VVD-leider Mark Rutte zei na zijn gesprek met de informateur dat hij vindt dat er nu nadrukkelijk moet worden gekeken naar zo'n kabinet 'over rechts'. Rutte gaat nu uit van rechts, omdat hij zegt goed geluisterd te hebben naar PvdA-leider Job Cohen. Die heeft volgens hem een blokkade voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA gelegd. Job Cohen is het ermee eens dat de mogelijkheid van een rechts kabinet met VVD, PVV en CDA wordt bekeken: "Het is niet slecht als het grondig wordt bekeken. Hoewel ik er geen voorstander van ben, moet dit onderzocht worden. Anders blijft het boven de markt zweven". De PvdA-leider ziet echter nog altijd het liefst een paars-pluskabinet gevormd worden.

Wilders
PVV-leider Geert Wilders wil dat er nu serieus wordt gekeken naar een rechts kabinet met VVD, CDA en PVV. Als de partij van Wilders niet mee kan doen, is de PVV bereid gedoogsteun te verlenen aan een kabinet van VVD en CDA. Dit heeft Wilders vandaag tegen informateur Lubbers gezegd.

Pijnpunten
Met het verbod op hoofddoekjes, inperking van de godsdienstvrijheid en het stopzetten van de ontwikkelingssamenwerking, drie belangrijke PVV-punten, heeft het CDA nog steeds veel moeite. Volgens CDA-voorzitter Henk Bleker raken deze punten CDA'ers in het hart. Wil een kabinet 'over rechts' mogelijk gemaakt worden, moet er wel nog eerst door de partijen wat water bij de wijn worden gedaan.

Rol
Vanavond in NOVA de rol van informateur Ruud Lubbers. Is hij de éminence grise die een nieuw kabinet kan vormen, of is hij juist ongeschikt vanwege zijn antipathie tegen Geert Wilders? En: heeft koningin Beatrix iets goed te maken ten opzichte van de kiezer?

Verder  vanavond de laatste stand van de kabinetsformatie van politiek verslaggever Ferry Mingelen. In de studio een gesprek met Peter Rehwinkel, staatsrechtgeleerde en burgemeester van Groningen, en Bart Jan Spruyt, publicist, columnist, en mede-oprichter van de conservatieve Edmund Burke Stichting, over de verhouding tussen de majesteit en de informateur en over het hele informatieproces tot nu toe.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief