Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lubbers wil dat VVD, PVV en CDA met elkaar praten

23 jul 10

Kijk of luister naar: Lubbers wil dat VVD, PVV en CDA met elkaar praten

Op zijn tweede dag als informateur praat Ruud Lubbers weer met diverse fractievoorzitters. Eén van hen is CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, partijgenoot van Lubbers.


Agenda
Nadat Lubbers donderdag Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Geert Wilders (PVV) en Femke Halsema (GroenLinks) ontving, is het vandaag de beurt aan de fractievoorzitters van CDA, D66, SP, PvdD en de waarnemend fractievoorzitter van de SGP. Daarnaast komen ook de drie oud-informateurs Tjeenk Willink, Rosenthal en Wallage bij Lubbers langs.

Lubbers: onderzoek naar rechts
In een persverklaring na het bezoek van Verhagen zegt Lubbers dat het VVD, CDA en PVV moeten gaan praten over de de vorming van een rechts kabinet. Ook de variant waarbij de PVV gedoogsteun levert aan een kabinet van VVD en CDA moet worden besproken volgens de informateur. Lubbers zal zelf geen leiding geven aan de gesprekken.

Verhagen
CDA-fractievoorzitter Verhagen heeft tijdens zijn bezoek aan Lubbers gepleit voor een onderzoek naar een mogelijk middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. Dat zei Verhagen na zijn gesprek bij de informateur. Hij constateerde ook dat de PvdA een blokkade heeft opgeworpen tegen zo'n middenkabinet en noemde dit "onverantwoord". Onderhandelen over een rechts kabinet met de PVV heeft volgens Verhagen geen zin als de PVV vast blijft houden aan onderwerpen zoals de 'kopvoddentaks'. De oproep van Lubbers om te praten over een samenwerking met VVD en PVV wil Verhagen eerst bespreken binnen zijn fractie. VVD-leider Rutte en PVV-leider Wilders hebben laten weten bereid te zijn de gesprekken aan te gaan.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de oproep van Lubbers aan VVD, PVV en CDA om te gaan praten over samenwerking, buiten de opdracht valt van de informateur. Het kan leiden tot een minderheidskabinet met gedoogsteun terwijl Lubbers volgens Pechtold onderzoek moet doen naar een "stabiele meerderheidsvariant". Pechtold vindt het "veel te vroeg" om ook naar een minderheidskabinet te kijken.

Rouvoet

Fractievoorzitter André Rouvoet van de ChristenUnie heeft zich tegenover Lubbers "verwonderd" dat de informateur "al een conclusie heeft getrokken voordat alle gesprekken met de fractievoorzitters en de eerdere informateurs zijn afgerond". Rouvoet heeft Lubbers geadviseerd onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van een rechts kabinet. Daarna kan onderzoek worden gedaan naar een middenkabinet. Andere opties zijn volgens de ChristenUnie-lijsttrekker niet gewenst.

Dijkgraaf

SGP-vicefractievoorzitter Elbert Dijkgraaf vindt dat het optreden van Lubbers 'sjieker' had gekund, daarmee doelend op de vroege verklaring van de informateur. Over eventuele gedoogsteun van de SGP zei Dijkgraaf eerst te wil kijken naar de stijl van zo’n kabinet en de positie van ethische kwesties. Ook is de mening van andere partijen volgens de vicefractievoorzitter belangrijk als er een coalitie op basis van 76 (VVD, PVV, CDA) lijkt te komen.

In NOVA vanavond vertelt politiek verslaggever Ferry Mingelen meer over de gebeurtenissen in Den Haag. In de studio blikken politiek verslaggevers Kustaw Bessems (De Pers) en Paul Jansen (De Telegraaf) terug op weer een week formeren.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief