Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD, PVV en CDA om de tafel

24 jul 10

Kijk of luister naar: VVD, PVV en CDA om de tafel

Informateur Ruud Lubber wekte vrijdag verbazing toen hij, nog voor dat hij alle fractievoorzitters had gesproken, de leiders van VVD, PVV en CDA opriep om de tafel te gaan zitten om informeel te praten over een mogelijk rechts kabinet.


Na overleg tussen CDA-lijsttrekker Maxime Verhagen en zijn fractie heeft het CDA besloten aan het verzoek van de informateur te voldoen. Bijna alle CDA-fractieleden waren aanwezig bij het overleg en het besluit is unaniem. 

Zonder voorwaarden
Na afloop van het overleg zei Verhagen dat het CDA de gesprekken zonder voorwaarden vooraf ingaat. Mocht het zo ver komen dat het daadwerkelijk komt tot echte onderhandelingen dan houdt het CDA "overkort" vast aan zaken die voor de partij van groot belang zijn. Het CDA blijft volgens Verhagen vasthouden aan de vrijheid van godsdienst en de grondrechten. Het idee van de PVV om een 'kopvoddentax' in te voeren moet volgens de CDA-leider dan bijvoorbeeld van tafel. Verhagen is niet bang dat het besluit om te gaan praten slecht valt bij zijn achterban. "Een informateur met de statuur van Lubbers heeft ons helder gemaakt dat we met de PVV moeten praten", aldus Verhagen. Het CDA mag niet voor haar verantwoordelijkheid weglopen volgens de CDA-leider.

Verheugd

PVV-leider Geert Wilders is blij met de beslissing van het CDA, meldt persbureau ANP. Ook de VVD reageert verheugd. Vicefractievoorzitter Edith Schippers noemt het "positief dat de gesprekken nu van start kunnen gaan". Volgens Schippers zullen de gesprekken niet dit weekend plaatsvinden: "Maandag is een prima dag om daarmee van start te gaan".

Pas op de plaats
Tot op heden weigerde het CDA om met VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders te gaan praten. VVD en PVV moesten eerst maar eens kijken of zij samen tot overeenstemming zouden kunnen komen. Daarna kon het CDA eventueel aanschuiven. De partij had bij de verkiezingen immers fors verloren en "een pas op de plaats" was gepast, volgens Verhagen.

In NOVA vanavond meer over de mogelijke samenwerking tussen VVD, PVV en CDA. Politiek verslaggever Ferry Mingelen doet verslag vanuit Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief