Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kazachstan krijgt Nederlandse schaatsbaan

28 jul 10

Kijk of luister naar: Kazachstan krijgt Nederlandse schaatsbaan

Bertus Butter maakte furore als ijsmeester van het Thialf stadion in Heerenveen. Maar ook in Kazachstan vertoont hij zijn kunsten. Hij bouwt daar een ijsbaan.


De baan van Butter moet de snelste laaglandbaan ter wereld worden.

Aziatische Winterspelen
Kazachstan is begin 2011 gastland van de Aziatische Winterspelen. Het land was ooit een trotse schaatsnatie. Op het ijs in de voormalige hoofdstad Almaty (voorheen: Alma-Ata) werden tientallen wereldrecords gereden. Met de bouw van een nieuwe, state of the art schaatsbaan in de hoofdstad Astana wil het land haar plek in de internationale schaatstop terugveroveren. De regering van Kazachstan heeft 140 miljoen euro over voor de bouw van de baan en binnenkort moeten de eerste wereldrecords er weer sneuvelen. Het land waar president Noersoeltan Nazarbajev al sinds 1990 stevig in het zadel zit, schrikt niet van grote bouwprojecten. Almaty was ooit de hoofdstad van Kazachstan, maar Nazarbajev verplaatste in 1997 de hoofdstad naar Astana.

Bertus Butter
Bertus Butter werd opgeleid tot automonteur en machinebankwerker, maar vond zijn plek in de wereld van het ijs. Hij was verantwoordelijk voor het snelle ijs van het Thialf stadion in Heerenveen waar Gianni Romme in het jaar 2000 het wereldrecord op de 10 kilometer verpletterde. Ook de Russische stad Koloma werd naar de inzichten van Butter één van de snelste ijsbanen ter wereld gebouwd. De kosten zijn Butter onbekend. Maar in Nederland zou zo’n baan 60 tot 70 miljoen euro kosten, volgens de ijsmeester.

In NOVA vanavond een reportage over de schaatsbaan in Kazachstan.

(Foto: Flickr/Robert Scoble)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief