Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Harde kritiek op organisatie Loveparade

26 jul 10

Kijk of luister naar: Harde kritiek op organisatie Loveparade

'Dit is geen tragisch ongeval maar een misdaad'. Dat is maar één van de kritische reacties in Duitsland na het dancedrama in Duisburg afgelopen zaterdag. De kritiek op de organisatie en de autoriteiten in Duisburg groeit.


Onduidelijk
Nog steeds is er nog veel onduidelijkheden over oorzaak en afloop. Organisatoren, politie, gemeente wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar; het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen op verdenking van dood door schuld.

Vergunning
Naar inmiddels bekend is geworden had de organisatie van de Loveparade toestemming voor 250.000 bezoekers. Het festivalterrein in Duisburg was niet veilig genoeg voor meer bezoekers. Dat meldt het Duitse magazine Der Spiegel.

1,4 miljoen
Der Spiegel heeft een document in bezit van de lokale autoriteiten waarin staat dat de brand- en veiligheidsmaatregelen toereikend waren voor een kwart miljoen bezoekers. Volgens schattingen waren echter op het hoogtepunt van het festival 1,4 miljoen mensen op de been.

Drama
Het Duitse technofestival liep zaterdag uit op een drama, toen duizenden mensen klem kwamen te zitten in een voetgangerstunnel. Daardoor kwamen twintig mensen, waaronder een Nederlander, om het leven. Meer dan 340 mensen raakten gewond. De slachtoffers zijn gestikt, doodgedrukt of doodgetrapt nadat zij op de grond waren gevallen. Ook zijn mensen meters naar beneden gevallen, nadat zij een gestremde noodtrap of een steiger voor luidsprekers hadden beklommen.

Burgemeester
Een woedende menigte heeft gisteravond de Duisburgse burgemeester Adolf Sauerland verdreven, toen hij een bezoek bracht aan de plek des onheils. Sauerland werd door een woedende menigte beschimpt toen hij naar de noodlottige tunnel kwam. Mensen verweten hem dat hij de ramp kon zien aankomen. De 'idioot' Sauerland zou uit gierigheid hebben bezuinigd op de veiligheidsmaatregelen, aldus de krant Bild.

Bochum
Vorig jaar ging de Loveparade in het naburige Bochum niet door omdat de autoriteiten veiligheidsproblemen vreesden. De ex-hoofdcommissaris van de politie in Bochum, die in 2009 de manifestatie liet afgelasten, overweegt nu aangifte te doen tegen de burgemeester van Duisburg.

In NOVA vanavond de follow-up van de ramp. Waar is het misgegaan? Hoe organiseert Nederland dergelijke festivals? Waar zitten de voetangels en klemmen?

NOVA spreekt met Frank Hulsebos van de Nederlandse wagen the Ship of fools. Zijn 'schip' was wel in Duisberg, maar niet betrokken bij het ongeluk. Verder spreekt NOVA met Henk Witteveen, organisator van de Dance Parade in Rotterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief