Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD-coryfee Henk Vonhoff overleden

26 jul 10

Kijk of luister naar: VVD-coryfee Henk Vonhoff overleden

Na een kort ziekbed is gisterochtend VVD-coryfee Henk Vonhoff (79) overleden.


Loopbaan
Vonhoff was in de jaren zestig en zeventig onder meer lid van de Tweede Kamer en twee jaar staatssecretaris van Cultuur. Vonhoff was in 1971 kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de VVD in de Tweede Kamer, maar moest het afleggen tegen Hans Wiegel. Van 1974 tot en met 1980 was hij burgemeester van Utrecht en van 1980 tot 1996 commissaris van de Koningin in Groningen.

Invloedrijk
Vonhoff was ook na zijn actieve politieke carrière een invloedrijk VVD'er, die zich op partijcongressen nadrukkelijk manifesteerde. Met zijn karakteristieke stemgeluid en mooie volzinnen trok hij altijd de aandacht.

Bemiddelaar
Drie jaar geleden bemiddelde hij samen met collega-ereleden van de VVD Erica Terpstra en Frits Korthals Altes nog in het conflict tussen de VVD-leiding en Rita Verdonk. Die was toen door fractievoorzitter Mark Rutte uit de fractie gezet, maar ze weigerde haar Kamerzetel op te geven en wilde ook lid van de VVD blijven.

Groot
Letterlijk en figuurlijk kon je niet om Vonhoff heen. Letterlijk, want het lijf was massief, maar ook figuurlijk was hij een van de Grote Liberalen. Ook een van de langst dienende, al op 17-jarige leeftijd sloot hij zich - met dispensatie van het hoofdbestuur - aan bij de VVD.

Links
Vonhoff beschouwde zich als een linkse liberaal. "Liberalen zijn nooit socialist geweest, maar wel altijd links", zei hij graag. "Liberalisme en conservatisme zijn niet alleen historisch maar ook qua mentaliteit doodsvijanden van elkaar." Lang niet alle partijgenoten waren het daarmee eens.

Garantie
Tot een ministerschap kwam het ook nooit. Toen hij zes jaar in Groningen zat werd hij wel gevraagd op Defensie. Premier Ruud Lubbers weigerde hem echter de garantie een liberaal als opvolger naar het noorden te sturen. Vonhoff bleef daarom maar zitten waar hij zat.

In NOVA vanavond een portret van Henk Vonhoff met daarin een gesprek met Hans Wiegel (VVD).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief