Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geheime stukken over Afghaanse oorlog gelekt

26 jul 10

Kijk of luister naar: Geheime stukken over Afghaanse oorlog gelekt

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft meer dan 90.000 geheime documenten van het Amerikaanse leger online gezet. De stukken gaan over de Amerikaanse inzet in Afghanistan tussen 2004 en 2009.


Burgerdoden
Veel van de documenten zijn onbewerkte gegevens over slachtoffers van missies en dreigingsanalyses, aldus Julian Assange, oprichter van Wikileaks. Volgens hem staan in de stukken veel tot nog toe niet-gemelde incidenten, waarbij burgerdoden zijn gevallen.

Taliban
The New York Times , die de stukken al voor publicatie mocht inzien, stelt daarnaast bewijs te hebben gevonden dat de Pakistaanse inlichtingendienst de Taliban in Afghanistan steunt. De Britse krant The Guardian kreeg de documenten ook te zien en spreekt van een van de grootste lekken uit de Amerikaanse geschiedenis.

Veiligheid
De Verenigde Staten hekelen het uitlekken van de gegevens omdat zij vrezen dat daardoor de veiligheid van Amerikanen en hun partners op het spel kan komen te staan. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur generaal James Jones liet weten dat de documenten dateren uit de periode 2004-2009. De Democraat Barack Obama volgde de Republikein George W. Bush in januari 2009 op als president van de Verenigde Staten.

Bescherming

WikiLeaks stelt geen personen in gevaar te brengen met de publicatie. Assange heeft 15.000 documenten achtergehouden om personen te beschermen. "Er zijn zeker mensen die verkiezingen verloren hebben, doordat materiaal op WikiLeaks stond. Maar het heeft niet geleid tot fysieke schade aan mensen."

Bekijk hieronder een gesprek over de geheime stukken met Julian Assange (The Guardian):


In NOVA vanavond een gesprek met Nick Davies van The Guardian. Hij vertelt hoe hij, samen met Wikileaks-oprichter Julian Assange, is omgegaan met de documenten en welke gevolgen de inhoud van deze documenten kunnen hebben. Vanuit New York reageert Amerika-correspondent Willem Lust.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief