Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Noordoostpolder niet op Werelderfgoedlijst'

28 jul 10

Kijk of luister naar: 'Noordoostpolder niet op Werelderfgoedlijst'

Het actiecomité Urk Briest en Stichting Erfgoed Urk doen een dringend beroep op Unesco om de Noordoostpolder niet uit te roepen tot werelderfgoed als de bouw van het windpark tussen Noordoostpolder en Urk doorgaat.


De gehele gemeente Noordoostpolder staat vanwege het unieke ontwerp op een voorlopige lijst voor Werelderfgoederen, samen met ongeveer 70 andere erfgoederen in Nederland.

Advies
Uiteindelijk wil het Nederlandse kabinet ongeveer drie erfgoederen uit Nederland voordragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Unesco vergadert deze week in Brazilië over nieuwe plaatsingen op de werelderfgoederenlijst. In oktober volgt dan een advies aan het kabinet.

Protest
Maar Actiegroep Urk Briest  en Stichting Erfgoed Urk hebben hiertegen protest aangetekend bij Unesco. Ze vinden dat de gemeente alleen werelderfgoed mag worden, als de plannen voor Nederlands grootste windmolenpark voor de kust van Urk worden afgeblazen. "De gemeente kan zich in de toekomst maar op één manier profileren: of als uniek polderlandschap of als locatie voor industriële windparken", aldus de woordvoerder van Urk Briest.

Reactie
De gemeente Noordoostpolder: "De aanvraag is ingediend. Het is logisch dat dit moment door actiegroepen wordt aangegrepen, maar de beslissing ligt in handen van Unesco." De VN-organisatie voor cultuur kent de status van werelderfgoed toe. Op de lijst staat sinds 1995 al een deel van de Noordoostpolder: het vroegere eiland Schokland en omgeving.

NOVA peilt de stemming in de gemeente Noordoostpolder.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief