Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nina Storms over haar 'gevecht' tegen Eric Smit

29 jul 10

Kijk of luister naar: Nina Storms over haar 'gevecht' tegen Eric Smit

Nina Storms, vroeger bekend als Nina Brink, de oprichtster van World Online, leeft op voet van oorlog met journalist Eric Smit. De man die een biografie over haar schreef.


Kort geding
Nina Storms is het niet eens met de inhoud van het boek. Eerder dit jaar probeerde zij via een kort geding rectificatie af te dwingen, maar ze ving bot bij de rechter. Er loopt nu nog een zogeheten bodemprocedure. Begin juli liet Storms beslag leggen op de bezittingen van Smit. Vorige week zei Eric Smit in NOVA dat hij een kort geding aanspant met als eis de directe opheffing van alle beslagen.

Deurwaarder
Smit zegt dat Nina Storms hem al sinds vorig jaar achtervolgt met schadeclaims die oplopen tot een bedrag van 9 ton en dat hij niet verrast is door de deurwaarder.

Stalking
Tot nu toe werd Smit zes maal gedagvaard, onder andere wegens vermeende stalking en publieksmisleiding vanwege verhalen die hij heeft geschreven in Quote en De Pers en uitlatingen die hij over Storms heeft gedaan in interviews.

Mediationtraject
Tien dagen geleden stelde Nina Storms bereid te zijn de lopende juridische procedure te willen staken, als Smit "alsnog instemt met een bindend mediationtraject". Smit noemde het voorstel "zeer ongeloofwaardig". "Ik schiet er bijna van in de lach, ik neem dit niet serieus." Volgens Smit heeft Storms eerst met "malicieuze bedoelingen" beslag gelegd op al zijn bezittingen. "Nu zou ze opeens bemiddeling willen." Hij denkt dat Nina Storms bang is voor het kort geding dat Smit tegen de beslaglegging heeft aangespannen. "Ik zie dat met zeer veel vertrouwen tegemoet. Ik heb zeer sterke ijzers in het vuur", stelt Smit.

Royalties
Een deel van de beslagen is inmiddels opgeheven, maar het beslag op de royalties van het boek bleef tot vanmorgen gehandhaafd. Het kort geding dat Smit had aangespannen om te bereiken dat ook dat beslag wordt opgeheven, zou vandaag dienen bij de rechtbank. Maar voor het tot een zitting kwam hebben beide partijen overeenstemming bereikt: het beslag op de royalites is opgeheven. Bij de kortgedingrechter vertelde Storms dat zij het beslag intrekt, omdat er schot zit in de rechtszaak die zij tegen Smit heeft lopen.

Waarom pakt Storms Smit zo hard aan? Wat mankeert er aan het boek? Nina Storms is te gast en vertelt erover in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief