Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderhandelingen over rechts minderheidskabinet

30 jul 10

Kijk of luister naar: Onderhandelingen over rechts minderheidskabinet

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA gaan onderhandelen over een minderheidskabinet. De partijen zien perspectieven op zo'n kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.


Rechtse samenwerking
Nadat Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders sinds maandag met elkaar geheim overleg hebben gehad over de vorming van een rechts kabinet, werden vandaag de afzonderlijke fracties van de partijen geïnformeerd. De drie partijen kregen steun van hun fracties, al moest de CDA-fractie wel drie uur vergaderen.

Islam
Bij het CDA ligt samenwerking met Wilders moeilijk. Volgens Wilders is er gekozen om te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet omdat er principiële verschillen zijn over hoe om te gaan met de islam. De partijen zijn het oneens over de vraag of de islam een religie is of een politieke ideologie. Dat staat in de gezamenlijke verklaring die het drietal heeft ondertekend.

Bezuinigingen
VVD en CDA zullen in het 'gedoogakkoord' wensen van de PVV honoreren, zoals op het gebied van immigratie, integratie en asiel, veiligheid en ouderenzorg. De PVV zal de afspraken over 18 miljard aan bezuinigingen steunen.

Gevolgen
Informateur Lubbers heeft maandag alle fractievoorzitters van de overige partijen in de Tweede Kamer uitgenodigd voor een gesprek. Hij zal ze dan bijpraten over de gevolgen van de onderhandelingen over een minderheidskabinet.

In NOVA vanavond het laatste nieuws uit Den Haag.
 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief