Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Heeft de PvdA geblunderd in de formatie?

2 aug 10

Kijk of luister naar: Heeft de PvdA geblunderd in de formatie?

Heeft de PvdA het formatieproces verkeerd beoordeeld? Hebben ze te lang 'nee' gezegd tegen een middenkabinet met VVD en CDA?


Blokkade
PvdA-leider Job Cohen vindt dat de VVD de partij is die een blokkade legt voor elke andere optie dan een rechts kabinet. Hij stelt dat VVD-leider Rutte vasthoudt aan zijn eigen 'piketpalen' en ook steeds heeft gezegd dat een kabinet over rechts zijn voorkeur heeft. Hij reageert daarmee op VVD-leider Mark Rutte die vandaag in De Telegraaf zegt dat hij "niet meer beschikbaar" is om te praten over andere kabinetten dan het minderheidskabinet dat hij met gedoogsteun van de PVV met het CDA wil gaan vormen.

Matchmaker
Over PvdA-leider Job Cohen, die wil dat er eerst nog gekeken wordt naar meerderheidskabinetten, zegt Rutte: "Cohen blokkeerde een kabinet van VVD, PvdA en CDA en wilde ook geen paars-plus. Hij is de matchmaker van rechts. Dan moet hij nu geen krokodillentranen huilen. Hij vroeg ons expliciet te gaan onderhandelen over rechts en nu dat lukt, is hij boos".

Piketpalen
Maar na zijn gesprek met informateur Lubbers heeft Job Cohen gezegd dat hij juist vindt dat het de VVD is die een blokkade legt voor elke andere optie dan een rechts kabinet. Cohen ontkent dat hij een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA heeft geblokkeerd.

Meerderheidskabinet
Cohen heeft tegen Lubbers gezegd dat het "onjuist" is dat er nu meteen naar een minderheidskabinet wordt doorgestoken. Volgens Cohen had de informateur zich moeten beperken tot het zoeken naar een meerderheidskabinet, zoals de opdracht van de koningin luidde. Cohen benadrukt dat er nog andere meerderheidsvarianten mogelijk zijn die in zijn ogen eerst nog moeten worden onderzocht. Cohen stelt dat hij bij één variant heeft gezegd (VVD, PvdA, CDA) dat hij die onaantrekkelijk vond. Maar nu de VVD, PVV en CDA hebben besloten te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet, is het volgens de PvdA-leider duidelijk dat deze drie partijen een meerderheidsvariant blokkeren. "Dat is hun keus. Het is onzin om te zeggen dat het moest", aldus Cohen.

Zorgen
Cohen maakt zich zorgen om de zorg, de sociale zekerheid en de lonen bij het beoogde minderheidskabinet: VVD, PVV en CDA willen 18 miljard gaan bezuinigen, zonder lastenverzwaringen en ze willen niets doen aan de hypotheekrenteaftrek en fileproblematiek.

Debat
De Tweede Kamer komt woensdagmiddag terug van het zomerreces voor een debat over de plannen voor het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft zaterdag op verzoek van D66, GroenLinks en de PvdA de fracties opgeroepen om daarvoor bijeen te komen.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws van de informatie. In de studio vanavond een gesprek over de informatie met de fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer Han Noten over de vraag of de PvdA het allemaal wel 'goed' heeft aangepakt tijdens de formatie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief