Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Is Nederland klaar voor een gedoogcoalitie?

3 aug 10

Kijk of luister naar: Is Nederland klaar voor een gedoogcoalitie?

Het zit er bijna op voor informateur Ruud Lubbers. Ondanks alle kritiek bood hij vandaag zijn eindverslag aan aan koningin Beatrix. Morgen is er een nog een Kamerdebat.


Onderhandelen
Lubbers heeft koningin Beatrix geadviseerd dat er onderhandeld moet worden over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. In zijn eindverslag adviseert hij
Beatrix VVD-voorzitter Ivo Opstelten te benoemen tot informateur.
 
Meerderheidskabinet
Hij noemde vandaag het minderheidskabinet met gedoogsteun van de partij van Geert Wilders ook een 'bijzonder meerderheidskabinet, waarvoor de PVV alleen geen bewindslieden levert'. D66-leider Pechtold vindt die omschrijving het opvallendst in de toelichting van Lubbers op zijn advies hoe het nu verder moet met de formatie.

Ferme wil
Lubbers schat in dat de onderhandelingen twee tot drie weken kunnen duren. "Er is een ferme wil om het samen te bereiken," zei Lubbers op zijn persconferentie.

Ongeloofwaardig
Vanmorgen sprak hij nogmaals met de fractieleiders van de VVD, PVV en het CDA. Zij willen nu snel verder met de formatie. Van de andere fractieleiders is er veel kritiek op het voornemen van een gedoogcoalitie. De opties voor een meerderheidskabinet zouden niet goed zijn onderzocht. PvdA-leider Cohen spreekt tegen dat hij een middenkabinet geblokkeerd heeft. Hij had willen praten, maar het is hem niet gevraagd, zegt de PvdA-leider nu. Maxime Verhagen noemt dat ongeloofwaardig.

Slecht
Volgens D66-voorman Alexander Pechtold is een gedoogkabinet 'niet stabiel, heeft het geen meerderheid in de Eerste Kamer, voert het geen hervormingen door en is zo'n kabinet slecht voor het aanzien in het buitenland’. Ook PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat eerst moet worden onderzocht of er een meerderheidscoalitie gevormd kan worden.

Debat
De Tweede Kamer komt morgenmiddag terug van het zomerreces voor een debat over de plannen. PvdA, D66, GroenLinks en de SP willen informateur Lubbers dan aan de tand voelen.

In NOVA vanavond het laatste nieuws uit Den Haag. In de studio zijn te gast: Catherine de Vries, politicologe aan de Universiteit van Amsterdam en Alexander Pechtold, fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief