Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wie is blij met Rutte-I en wie niet?

5 aug 10

Kijk of luister naar: Wie is blij met Rutte-I en wie niet?

Informateur Ivo Opstelten ontving vandaag de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA). De informateur besprak bij dit 'kennismakingsgesprek' vooral de agenda en de werkwijze.


Zorgvuldig proces
In een na dit gesprek gehouden persconfernetie zei Opstelten dat hij verwacht pakweg drie weken nodig te hebben voor de onderhandelingen tussen de VVD, PVV en CDA. Hij ziet zichzelf als bewaker van de onderhandelingen. De onderhandelaars zelf moeten het werk doen. Volgens de informateur staat het halen van deadlines niet voorop maar gaat het om een zorgvuldig proces.

Voorgangers

Vanmiddag spreekt Opstelten met zijn voorgangers Lubbers, Rosenthal en Wallage en morgen heeft hij een gesprek met de vice-voorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink.

Debat
Gisteren debatteerde de Tweede Kamer nog over de kabinetsformatie. Dit debat draaide uit op een bij vlagen felle botsing tussen oud-informateur Ruud Lubbers en de fractievoorzitters van D66, GroenLinks en PvdA. Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks) en Job Cohen (PvdA) waren kritisch over de manier waarop Lubbers met de informatieopdracht van de koningin was omgesprongen.

Bal
Maar Ruud Lubbers kaatste de bal terug en verweet de fracties dat ze veel eerder aan de bel hadden moeten trekken als het hun niet aanstond dat er gepraat werd over een rechts minderheidskabinet.

Blij?
De formatie van een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is dus begonnen. Het gemeenschappelijke doel is in ieder geval 18 miljard bezuinigen. Vanuit Den Haag het laatste informatienieuws van politiek verslaggever Ferry Mingelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief