Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

WK-voorkeursbehandeling voor FIFA?

5 aug 10

Kijk of luister naar: WK-voorkeursbehandeling voor FIFA?

De inspectiecommissie van de FIFA komt volgende week naar België en Nederland voor de controle van stadions, accommodaties en infrastructuur. Beide landen willen in 2018 of 2022 het wereldkampioenschap voetbal organiseren.


Ophef
De afgelopen dagen is ophef ontstaan over de eisen die de wereldvoetbalorganisatie FIFA zou opleggen aan gastlanden voor het WK voetbal. België en Nederland hebben vanwege hun kandidatuur een bidbook opgesteld waarin zou staan dat de Belgische en Nederlandse overheden garanties moeten geven voor de organisatie van het voetbalfeest. Zo zou de FIFA geen belastingen en btw hoeven te betalen en zouden de FIFA-medewerkers een aparte rijstrook op de snelwegen krijgen. De FIFA zou ook een voorkeursbehandeling eisen voor sponsors van het toernooi.

Vragen
In België hebben politieke partijen bezwaar aangetekend tegen die (vermeende) voorwaarden. Ook Nederlandse politieke partijen vragen zich af welke eisen de voetbalbond zoal stelt. Enkele weken geleden hebben ze daarover vragen gesteld aan demissionair minister Ab Klink (Sport). De meeste partijen zijn positief over het organiseren van het kampioenschap.

NOVA zoekt het uit: krijgt de FIFA wel of niet een voorkeursbehandeling? In de studio is de baas van de KNVB: Harry Been.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief