Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Angst voor 'Double Dip' in de VS

12 aug 10

Kijk of luister naar: Angst voor 'Double Dip' in de VS

De economische groei in de Verenigde Staten loopt ernstige vertraging op. De Centrale Bank van Amerika maakte dat deze week bekend. De werkloosheidscijfers stijgen, de huizenmarkt stort verder in en het consumentenvertrouwen staat op een zeer laag pitje: de verwachtingen dat de Amerikaanse economie zal groeien worden met de dag somberder.

 
Nieuwe crisis
Talloze Amerikanen, die eerst tot de middenklasse behoorden, zijn plotseling afhankelijk van voedseluitdeling en gaarkeukens. En veel hoop dat ze snel weer aan de slag komen, is er niet. Amerikanen vrezen dat het einde van de economische crisis nog lang niet in zicht is. Velen denken zelfs dat er een nieuwe crisis in aantocht is. De zogenoemde 'Double Dip'.

Recessie
Ook Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, sluit de dubbele dip van de wereldeconomie niet uit. Hij vindt dat het vertragende herstel van de Amerikaanse economie signalen vertoont van een recessie, zo zei hij onlangs in een interview. "We zitten in de pauze van een voorzichtig economisch herstel. En een pauze tijdens een voorzichtig herstel voelt als een quasi-recessie." 

Onzeker
"Wanneer de huizenprijzen verder dalen, is een dubbele dip mogelijk. Dan komt er weer een grote groep hypotheekeigenaren in de problemen", zo constateerde hij verder. Vele Ameriken denken dat de economische vooruitzichten voor Amerika 'hoogst onzeker' zijn. Correspondent Willem Lust maakt de balans op.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief