Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Friesland in ban van babymoorden

6 aug 10

Kijk of luister naar: Friesland in ban van babymoorden

Een 25-jarige vrouw uit het Friese dorp Nij Beets wordt verdacht van moord of doodslag op ten minste vier door haarzelf gebaarde baby's. De vrouw is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.


Tip
De baby's zouden ter wereld zijn gekomen tussen 2002 en 2010. De politie startte het onderzoek na een tip uit haar naaste omgeving. Na deze tip is de verdachte uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. Hier verklaarde zij dat zij drie kinderen ter adoptie had weggegeven.

Koffers
De vrouw kon hiervan echter geen documenten overleggen. Later verklaarde zij dat de kinderen na de bevalling om het leven zouden zijn gekomen. Zij had de drie lichamen afzonderlijk verstopt in drie koffers op zolder. Deze trof de politie donderdagavond aan tijdens onderzoek in het huis, waar de vrouw en haar ouders wonen.

Vierde koffer
De koffers zijn direct voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat in alle drie de koffers één stoffelijk overschot van een baby zat. Op de lichaampjes wordt verder onderzoek gedaan. Het is nog niet duidelijk hoe de baby's om
het leven zijn gekomen. Bij het onderzoek werd op zolder nog een vierde koffer aangetroffen. Ook daarin zou een babylijkje zitten.

Ouders
Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er andere mensen betrokken waren bij de dood van zeker drie baby's uit Nij Beets. Ook is nog onduidelijk wie de vrouw zwanger heeft gemaakt. De ouders van de verdachte zeggen dat ze niet op de hoogte waren van de zwangerschappen van hun dochter. De vrouw woont nog bij haar ouders in huis. De ouders gelden voor de politie niet als verdachten in deze zaak. Zij zijn elders ondergebracht.

Geschokt
Het gezin was niet bekend bij de hulpverlening of bij het gemeentelijke sociaal team. In het dorp Nij Beets is zeer geschokt gereageerd op het nieuws van de babymoorden. De gemeente heeft zaterdagmiddag een bijeenkomst belegd voor dorpsbewoners.

Plastic tas
Voor zover bekend heeft zich in het recente verleden in Nederland twee keer eerder een geval voorgedaan van meervoudige babymoord. Een moeder vond eind 2005 een babylijkje in een plastic tas in het huis van haar 29-jarige dochter in Beverwijk. Toen de politie de zaak verder uitzocht werden in een vuilcontainer in de tuin nog eens drie dode baby's gevonden. De tweede zaak was in Enschede waar een Enschedese studente in 2006 en in 2008 een einde maakte aan het leven van haar zuigelingen, beide keren vlak na hun geboorte.

Straf
Op kinderdoodslag staat een maximumstraf van 6 jaar, op kindermoord maximaal 9 jaar.

Vijver
Vorige maand bleek dat een 45-jarige voedingsassistente uit Noord-Frankijk acht van haar baby's had vermoord vlak na de geboorte. Deze zaak kwam aan het licht toen in de tuin van een vorig huis van de vrouw en haar man babybotjes werden gevonden. Dat gebeurde toen de nieuwe bewoners een vijver wilden aanleggen.

In de studio reageert Katinka de Wijs-Heijlaerts, forensisch psycholoog enverbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut voor Psychatrie en Psychologie. Zij heeft onderzoek gedaan naar vrouwen die hun pasgeboren kinderen vermoorden.


 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief