Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste 'Grey Boat' op Canal Parade

7 aug 10

Voor de eerste keer voer er vandaag een “Grey Boat” met ouderen mee in de jaarlijkse Canal Parade, de jaarlijkse optocht van homo-, bi- en transseksuelen door de Amsterdamse grachten.


Europarlementariërs
De boottocht werd geopend door een boot met Europarlementariërs. Hun boot, die dit jaar voor het eerst meevoer, werd gevolgd door ongeveer tachtig andere boten. Zo'n 360 duizend mensen kwamen op het evenement af.

Mister Grey Pride
Ook Chris Messelaar (78) keek vanmiddag toe. Hij is één van de naar schatting 250.000 homosexuele ouderen in Nederland. Eergisteren werd hij verkozen tot ‘Mister Grey Pride’voor zijn jarenlange inzet voor de homo-emancipatie.

L.A. Rieshuis
Hij was het bijvoorbeeld, die zo’n 15 jaar geleden het initiatief nam om de eenzaamheid onder oudere homosexuelen in de reguliere verzorginsghuizen te onderzoeken. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Amsterdamse L.A.Rieshuis: zeven aanleunwoningen, alléén voor homosexuele bejaarden.

Roze Loper
Chris Messelaar woonde er zelf ook, maar verblijft nu om de hoek in het grote verzorgingshuis de Rietvink . Dat is niet alleen het verzorgingshuis waar de homo-appartementen onder vallen, maar ook het tehuis dat deze week de Roze Loper kreeg uitgereikt - het symbool voor instellingen die een homovriendelijk beleid voeren.

Vanavond in NOVA een reportage over de Grey Boat en Chris Messelaar.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief