Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders zegt hoe dan ook wat hij wil

9 aug 10

Kijk of luister naar: Wilders zegt hoe dan ook wat hij wil

De discussie rond het voorgenomen bezoek van Geert Wilders (PVV) aan New York op 11 september is afgelopen vrijdag opgelaaid.


Protesteren
De PVV-leider wil op in New York gaan protesteren tegen de bouw van een moskee vlakbij Ground Zero. Vanmiddag herhaalde Wilders dat hij daar geen blad voor de mond zal nemen, ondanks discussie daarover met zijn onderhandelingspartners Rutte (VVD) en Verhagen (CDA). Volgens Wilders zijn zijn partij, CDA en VVD het erover eens geworden dat ze over de islam van mening mogen verschillen.

Hillen
CDA-prominent Hans Hillen sprak afgelopen vrijdag zijn afkeur over het voornemen uit. Hij vindt Wilders’ plan "riskant voor Nederland". Wilders, die op dit moment met CDA en VVD aan het onderhandelen is over de totstandkoming van een kabinet, zei daarop zich van Hillens mening niets aan te zullen trekken. "Ik ga natuurlijk gewoon en zal ook zeggen wat ik wil", aldus de PVV-leider. Hij wil alsnog zijn bijdrage leveren aan "het verzet tegen het bouwen van een moskee vlakbij de plaats waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde".

Verhagen
Dit tot ongenoegen van zijn mede-onderhandelaars. Maxime Verhagen (CDA) zei vanmorgen voorafgaand aan de gesprekken dat hij ervan uitgaat dat Wilders zijn verantwoordelijkheid neemt als hij in New York een toespraak gaat houden. "Als er zaken gezegd worden die haaks staan op mijn opvattingen, dan zal ik daar afstand van nemen in net zulke scherpe bewoordingen als in het verleden", aldus Verhagen tegenover persbureau ANP. Ook zei hij ervan uit te gaan dat "ieder zich realiseert dat woorden consequenties kunnen hebben", waarbij hij wees op de belangen van Nederland in het buitenland.

Pim van Galen licht de recente politieke ontwikkelingen toe. Hans Hillen (CDA) en Arend Jan Boekestijn (VVD) reageren.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief