Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overstromingen Pakistan 'ernstiger dan tsunami'

9 aug 10

Kijk of luister naar: Overstromingen Pakistan 'ernstiger dan tsunami'

De ergste overstromingen in tachtig jaar hebben Pakistan geteisterd. Zó zwaar, dat de gevolgen door de VN-hulporganisatie OCHA zwaarder worden genoemd dan de gevolgen van de tsunami in Azië in 2004.


Erger dan tsunami
"Tot nu toe zijn 13,8 miljoen mensen beïnvloed door de recente overstromingen in Pakistan", zei een woordvoerder. De ramp zou erger zijn dan de tsunami en de aardbeving in Pakistan in 2005. In Pakistan vielen tot nu toe 1600 doden, terwijl de tsunami 220.000 slachtoffers eiste.

Onbereikbaar
Door de aardbeving zijn zware overstromingen op gang gekomen, waardoor grote delen van het land moeilijk of niet bereikbaar zijn. Zeker twee miljoen mensen zijn dakloos geraakt; een miljoen mensen zijn geheel onbereikbaar. Ook helikopters kunnen hen niet bereiken.

Monniken
Duizenden Indiase militairen, boeddhistische monniken en toeristen helpen reddingswerkers doden en gewonden uit de modder te trekken. Zo waadden ze door de modder om mensen die vastzitten in hun ingestorte woningen uit hun benarde positie te bevrijden. Het Pakistaanse leger zet boten en helikopters in om hulpgoederen te verspreiden.

Natuurramp na natuurramp
Niet alleen Pakistan heeft te leiden onder natuurrampen. Ook in India, Midden-Europa, China hebben te leiden onder natuurkrachten. In India kwamen 132 mensen om het leven en raakten 500 mensen gewond nadat modderstromen de bevolking verrasten. In China overleden ruim 1400 nadat in de provinsie Gansu zware modderstromen een stad overspoelden. En in Midden-Europa kwamen elf mensen om door overstromingen; eerder dit jaar kostte noodweer daar ook al het leven aan dertig mensen.

Vanavond in NOVA is te gast Piet Dircke (Programmadirecteur Water van Arcadis), over de gevolgen van dergelijke natuurrampen en hoe ze bestreden kunnen worden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief