Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onverminderde strijd tegen vuur in Rusland

10 aug 10

Kijk of luister naar: Onverminderde strijd tegen vuur in Rusland

De strijd tegen de bos- en veenbranden in Rusland duurt onverminderd voort. Rusland heeft het leger ingezet, maar slaagt er maar niet in de enorme branden onder controle te krijgen.


Radioactiviteit
Het ministerie van Noodsituaties vreest dat de bosbranden de door Tsernobyl vervuilde bossen zullen bereiken waardoor opnieuw radioactiviteit in de lucht komt. Ook is de noodtoestand afgeroepen rond een centrum waar kernafval bewerkt en opgeslagen wordt. Het onderzoekscentrum in Snezjinsk, zo'n 1500 kilometer ten oosten van Moskou, is al het derde nucleaire centrum dat door de bosbranden bedreigd wordt.

Schade
De branden zouden al voor miljarden dollars schade hebben veroorzaakt. De zakenkrant Kommersant denkt dat de schade naar verwachting zal oplopen tot ongeveer een procent van het bruto binnenlands product, ruim elf miljard euro.

Doden
Door de enorme hitte en de verstikkende smog van de afgelopen weken, is het sterftecijfer in Moskou verdubbeld tot gemiddeld zo'n zevenhonderd doden per dag. En aan de hoge temperaturen lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Vele Moskovieten dragen mondkapjes tegen de smog en rook in de hoofdstad.

Poetin
De autoriteiten krijgen steeds meer kritiek. Ondanks premier Poetins bezoek aan de getroffen gebieden zeggen steeds meer Russen dat Poetin, maar ook de Russische president Medvedev niet goed voorbereid waren op een crisis.

Ook in Nederland worden de ontwikkelingen in Rusland op de voet gevolgd door klimaatinstanties. In NOVA vanavond de oorzaken en de gevolgen van de branden. En een gesprek met de plaatsvervanger van de ambassadeur in Moskou: Onno Elderenbosch.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief