Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Formatie: de zorgplannen vergeleken

11 aug 10

Kijk of luister naar: Formatie: de zorgplannen vergeleken

VVD, CDA en PVV zijn ook vandaag weer aan het onderhandelen over de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.


Er moet fors bezuinigd worden, zoveel staat vast. Maar waarop? NOVA behandelt deze week drie thema's die een belangrijke rol spelen in de coalitieonderhandelingen. Vandaag: de gezondheidszorg.

Standpunten
Eén van de onderwerpen waarover stevig onderhandeld zal worden is de gezondheidszorg. Daar is veel geld te halen. Maar de standpunten van de drie onderhandelaars liggen ver uit elkaar. Op een rijtje:
VVD - Eigen risico naar 300 euro verhogen; maagzuurremmers uit het basispakket; huisartsbezoek valt onder eigen risico; marktwerking stimuleren; goedkopere medicijnen voorschrijven
CDA - Eigen risico met twintig euro verhogen tot 230 euro; marktwerking stimuleren; goedkopere medicijnen voorschrijven
PVV - Eigen risico blijft op afgesproken niveau (210 euro); extra verpleegkundigen; geen marktwerking in de zorg

Waar gaan de klappen vallen Waar gaan de klappen vallen in de zorg? NOVA vroeg het aan deskundigen en ging langs bij de dagbesteding voor ouderen, waar dit jaar al fors op bezuinigd werd.
Bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, Roger van Boxtel heeft net een boek geschreven over zorg: "Uitdagingen voor een gezonde zorg", dat zaterdag verschijnt. Hij reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief