Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA'ers tegen samenwerking met PVV

12 aug 10

Kijk of luister naar: CDA'ers tegen samenwerking met PVV

Een groep van 44 verontruste CDA-ers hebben vandaag in het dagblad Trouw een manifest gepubliceerd waarin zij hun partijleiding oproepen de onderhandelingen met de PVV te stoppen.


Grondrechten
'De PVV tornt aan verschillende van onze grondrechten', stellen de ondertekenaars. En: 'de PVV stigmatiseert een aanzienlijke minderheid van onze bevolking, maakt deze tot zondebok voor vrijwel alle problemen van onze samenleving'. De PVV bedreigt volgens de ondertekenaars niet alleen 'de vrijheden van moslims, maar ook de beginselen van de rechtsstaat en daarmee de vrijheid van ons allen'.

Bedreiging
Lokale christendemocratische politici, bestuursleden en de twee oud-Kamerleden Sytze Faber en Ton de Kok hebben hun naam onder het manifest gezet. De tekst maakt duidelijk dat met name Wilders' voorstellen die het recht op gelijke behandeling en de godsdienstvrijheid zouden inperken, de groep een doorn in het oog zijn. 'Regeringssamenwerking, ook in deze vorm, met de PVV draagt bij aan de acceptatie van een gedachtegoed dat een bedreiging vormt voor onze democratische samenleving.'

Resultaat
Fractievoorzitter Maxime Verhagen onderhandelt momenteel met de VVD over de vorming van een nieuw kabinet, dat met gedoogsteun van de PVV een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich zou hebben. Maxime Verhagen kan zich voorstellen dat de CDA'ers bezorgd zijn en noemde die zorgen vandaag normaal. Maar hij wees er ook op dat de onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV nog maar net zijn begonnen. "We zijn nog maar aan het begin van de onderhandelingen. We moeten het resultaat afwachten."

Laatste woord
Mochten de onderhandelaars er onder leiding van VVD'er Ivo Opstelten uikomen, dan zal op een extra partijcongres van het CDA duidelijk moeten worden hoe de verhoudingen liggen. De leden hebben namelijk het laatste woord over regeringsdeelname van de christendemocraten.

In NOVA vanavond de reacties uit Den Haag en in de studio is ondertekenaar en oud-Kamerlid Ton de Kok.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief