Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaat over tot steniging veroordeelde Iraanse

13 aug 10

Kijk of luister naar: Advocaat over tot steniging veroordeelde Iraanse

Sakineh Mohammadi Ashtiani is een Iraanse vrouw die veroordeeld is tot de doodstraf door steniging vanwege overspel. Volgens een van haar advocaten is de vrouw, die op de Iraanse televisie een bekentenis deed, twee dagen gemarteld in de gevangenis.


Focus
In het televisie-interview geeft de 43-jarige Sakineh Mohammed Ashtiani toe dat ze de moordenaar van haar man kende. De Iraanse regering zou met het interview proberen de focus van de zaak te verleggen van overspel naar moord.

Overspel
Sakineh Mohammed Ashtiani werd in mei 2006 veroordeeld tot 99 zweepslagen omdat ze na de dood van haar man relaties zou hebben gehad met twee mannen. Later dat jaar werd een nieuwe zaak tegen haar geopend omdat ze ook overspel zou hebben gepleegd terwijl ze was getrouwd. Ze werd schuldig bevonden en veroordeeld tot de doodstraf door steniging.

Asiel
Haar veroordeling leidde tot internationale ophef en druk op Teheran om van de executie af te zien. Brazilië bood de vrouw asiel aan, maar Iran ging hier niet op in. Op 8 juli maakte Iran bekend de steniging van de vrouw voor onbepaalde tijd uit te stellen maar op 11 juli volgde de beschuldiging van moord op haar echtgenoot.

Advocaat
NOVA spreekt vanavond met Mohammed Mostafaie, de advocaat van Sakineh Mohammadi Ashtiani. Hij is Iran ontvlucht en heeft asiel aangevraagd in Noorwegen, nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief