Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Formatie: de sociale zekerheid

16 aug 10

Kijk of luister naar: Formatie: de sociale zekerheid

Ook vandaag zijn de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV weer bijeen om te onderhandelen over de vorming van een minderheidskabinet.


NOVA behandelt deze week onderwerpen waar een mogelijk kabinet zwaar op gaat bezuinigen. Vandaag: de sociale zekerheid.

Standpunten
In totaal is een bedrag van 62 miljard euro gemoeid met de sociale zekerheid. De VVD wil hier 11 miljard op bezuinigen, het CDA 7,6 miljard en de PVV 1,9 miljard. Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s van de partijen over enkele belangrijke thema’s binnen de sociale zekerheid?

• WW: De VVD wil de WW-uitkering verhogen en de duur ervan verkorten van 38 maanden nu, naar 12 maanden. Ook het CDA wil de lengte van de WW-uitkering beperken. De PVV wil niet "rommelen" aan de WW.

• Ontslagrecht: De VVD wil het ontslagrecht versoepelen en zo "eerlijker en eenvoudiger" maken. Het CDA wil de nadruk in het ontslagrecht leggen op voorzorg in plaats van nazorg. De PVV stelt in haar programma het ontslagrecht niet te willen versoepelen.

• Re-integratietrajecten: De VVD wil alle re-integratietaken exclusief neer leggen bij de gemeenten en "zolang de effectiviteit van re-integratiebeleid niet is aangetoond, worden re-integratietrajecten alleen nog voor bijzondere doelgroepen als arbeidsgehandicapten ingezet en kunnen gemeenten met minder geld toe". Het CDA wil dat gemeenten en het UWV intensiever gaan samenwerken. De PVV wil "stoppen met re-integratie" omdat deze "niet werkt" en "miljarden kost".

Vandaag maakte demissionair CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bekend dat er een half miljoen euro wordt uitgetrokken om het bedrijfsleven te stimuleren meer mensen met een handicap aan te nemen.

In NOVA vanavond een vergelijking van de standpunten van VVD, CDA en PVV op het gebied van de sociale zekerheid. In de studio zit oud-PvdA-minister en hoogleraar Europees Fiscaal Recht en Fiscale Economie Willem Vermeend.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief