Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Strafrechtelijk onderzoek naar agenten strandrellen'

17 aug 10

Kijk of luister naar: 'Strafrechtelijk onderzoek naar agenten strandrellen'

Het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland liep augustus vorig jaar ernstig uit de hand na de komst van een groot aantal hooligans. Politieagenten voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze zich genoodzaakt zagen om te schieten. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.


Agenten
De agenten die betrokken waren bij de dood van Robby van der Leeden tijdens de strandrellen in Hoek van Holland, moeten alsnog worden vervolgd. Dat zegt de advocaat van de ouders van Robby, Max Moszkowicz jr. vanavond in NOVA.

Levensbedreigend
Uit het dossier blijkt volgens Moszkowicz dat de situatie op het strand helemaal niet zo bedreigend voor de agenten was, dat ze wel móesten schieten. "Dat er sprake was van een bedreigende situatie dat zal niemand ontkennen. Waar het om gaat is of er een zodanig dreigende situatie was, dat het gerechtvaardigd was om te schieten, om gericht te schieten", zegt Moszkowicz. Volgens de advocaat blijkt nergens uit dat Robby levensbedreigend bezig was.

Schutter
Daarnaast is het niet duidelijk welke agent Robby doodschoot. "Als ik het dossier erop nalees, dan ligt het voor de hand dat niet de agent die het OM aanwijst, maar een andere agent de schutter is geweest. Die laatste agent heeft met zoveel woorden gezegd dat hij op Robby geschoten heeft. En hij heeft ook gezegd hoe hij het gedaan heeft, op welke afstand hij zich bevond en wat hij Robby heeft zien doen", aldus Moszkowicz.

Geschoten
"Die agent zegt dat hij Robby heeft zien bukken. En hij veronderstelde kennelijk dat hij iets van de grond zou oprapen. En heeft toen geschoten. En hij zegt erbij, ik heb bewust op de benen gericht. Als je ziet dat iemand zich bukt, en je schiet gericht op de benen, dan neem je dus de kans voor lief dat je hem uiteindelijk niet in de benen, maar in het hoofd zult raken. En dat is ook gebeurd."

Wapen
Het OM gaat uit van een andere schutter aan de hand van de kogel die Robby dodelijk trof. Maar volgens Moszkowicz is dat onvoldoende onderzocht en is het nog allerminst zeker of dat wapen ook echt van die agent is.

Noodweer
Direct na de strandrellen, op 22 augustus vorig jaar, deed het Openbaar Ministerie onderzoek naar het optreden van de agenten. Ze vuurden meer dan honderd kogels af, en er vielen een dode en zes gewonden. Het OM concludeerde toen dat de agenten niets te verwijten viel en dat ze handelden uit noodweer. Maar de ouders van Robby stappen nu toch naar het Hof. De rechters moeten nu bekijken of de agenten terecht zijn vrijgepleit.

Nieuwsgierig
In NOVA doen de ouders voor het eerst hun verhaal. Corja van der Leeden wil precies weten er nu is gebeurd met haar zoon op strand. "Ik kan me er geen voorstelling van maken dat Robby echt levensbedreigend tegenover iemand staat", aldus de moeder van Robby. "Ik kan me indenken dat hij meeloopt en alles wil zien, dat is echt wel Robby. Hij was best nieuwsgierig, maar levensbedreigend, nee."

Politiecommandanten

Moszokowicz is ook van plan om de leidinggevende politiecommandanten van die avond aan te klagen omdat ze hebben nagelaten de ME in te zetten. "Het licht in het voornemen om een tweede klaagschrift in te dienen, dat dan inderdaad betrekking heeft op de algemeen commandant en de operationele commandant en dat dan de rechter maar uitzoekt als ik het zo mag zeggen, of de heren dood door schuld te verwijten is."

Feest
Overigens is er aanstaande zondag - exact een jaar na de rellen - weer een feest gepland op het strand van Hoek van Holland. Volgens de gemeente Rotterdam ziet de organisator van het feest geen mogelijkheid om het op een andere datum te houden.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief