Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsch Ballin fluit korpschef Welten terug

17 aug 10

Kijk of luister naar: Hirsch Ballin fluit korpschef Welten terug

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) ontkent het, maar volgens de Amsterdamse korpschef Bernard Welten zal de Nederlandse politie de samenwerking met Surinaamse korpsen stopzetten nadat vorige week Desi Bouterse president van Suriname is geworden.  


Plannen en daden
Hirsch Ballin wil wel op korte termijn overleg over 'criteria om de plannen en daden van Suriname op het terrein van politie en justitie te beoordelen'. Hij doet dat met de Raad voor de Rechtspraak, het College van Procureurs-Generaal en de Raad van Korpschefs. Dat heeft zijn woordvoerder vanavond laten weten.

Vorm
Aan de hand van de criteria kan de toekomstige politiesamenwerking met Suriname vorm krijgen. Eerder vandaag had de minister al laten weten dat de benoeming van Desi Bouterse tot president van Suriname niet leidt tot een verandering of het stopzetten van de samenwerking tussen de Nederlandse en de Surinaamse politie.

Bestuurders
Korpschef Welten had maandag gezegd dat "de Nederlandse politie zich niet kan associëren met de nieuwe bestuurders." Volgens Welten heeft "de Nederlandse politie jarenlang uitstekend met het Korps in Suriname samengewerkt". Nederland hielp onder meer bij het bouwen van politiebureaus en het trainen van arrestatieteams, maar de benoeming van Desi Bouterse als president maakt een voortzetting van de activiteiten niet mogelijk. Welten sprak namens de 26 politieregio’s in Nederland. Maar het is uiteindelijk minister Hirsch Ballin die beslist over de samenwerking.

In de studio reageert advocaat Gerard Spong. Hij adviseerde de vorige Surinaamse regering over vervolging van Bouterse voor de Decembermoorden, waarbij hij zelf een aantal goede vrienden verloor.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief