Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prins Carlos Hugo overleden

18 aug 10

Kijk of luister naar: Prins Carlos Hugo overleden

Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme, de voormalig echtgenoot van prinses Irene, is woensdagochtend op 80-jarige leeftijd in Barcelona overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Dit heeft de Rijksvoorlichtingdienst bekend gemaakt.


Gods handen

In 2008 werd bekend dat prins Carlos Hugo aan de ziekte leed. In augustus zei hij dat zijn leven "in Gods handen" lag en dat hij omringd was door familie. Dinsdagavond maakte zijn familie bekend dat de gezondheidsituatie van de prins "zeer kritiek" was. Het stoffelijk overschot van de prins wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel, op het terrein van paleis Noordeinde. Hier kan de Nederlandse koninklijke familie afscheid nemen van de prins.

Huwelijk
Carlos Hugo werd op 8 april 1930 geboren in Parijs. In 1964 trouwde hij met prinses Irene, dochter van koningin Juliana en prins Bernhard.  Het huwelijk zorgde voor veel ophef in Nederland. De prins was rooms-katholiek en prinses Irene bekeerde zich tot dit geloof. De prinses moest afstand doen van haar kans op troonopvolging om het huwelijk mogelijk te maken. Ook was Carlos Hugo een belangrijk figuur binnen de zogenoemde Carlistenbeweging. De Carlisten maakten aanspraak op de Spaanse troon, hetgeen tegen de wil was van de toenmalige dictator van Spanje, Franco. Uit angst om gebruikt te worden voor Carlistische propaganda, was de Nederlandse koninklijke familie niet aanwezig bij het huwelijk. In 1981 werd het huwelijk tussen de prins en prinses Irene, met wie hij vier kinderen kreeg, ontbonden. Ondanks de breuk bleven de banden tussen de prins en de Nederlandse koninklijke familie goed.

In NOVA vanavond een terugblik op het leven van Prins Carlos Hugo de Parme, met speciale aandacht voor de turbulente periode rondom het huwelijk met prinses Irene.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief