Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

35 jaar Sail Amsterdam

19 aug 10

Kijk of luister naar: 35 jaar Sail Amsterdam

Vandaag ging Sail Amsterdam 2010 van start. Tijdens het maritieme evenement kunnen bezoekers honderden speciale schepen bewonderen in de hoofdstad.


Schepen
Blikvangers tijdens het evenement zijn het Zweedse schip de Götheborg, een replica van een Oost-Indiëvaarder uit de achttiende eeuw, de driemast barkentijn Shahab Oman en de KRI Derwaruci uit Indonesië. Het vlaggenschip van Sail is de clipper Stad Amsterdam. Het is slechts een kleine selectie uit de honderden oude en nieuwe schepen, replica’s en marineschepen die deze dagen zijn te vinden rond het IJ in Amsterdam.

Geschiedenis
Sail Amsterdam zag het levenslicht in 1975, ter ere van het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam. Sindsdien is Sail elke vijf jaar georganiseerd. Volgens onderzoek van dagblad Het Parool kan het evenement de Amsterdamse economie circa negentig miljoen euro opleveren. Sail 2010 duurt van 19 t/m 23 augustus. Vijf jaar geleden trok het evenement 1,8 miljoen bezoekers.

Dertig boten
Om op het water alles in goeie banen te leiden varen 130 agenten - ondersteund door twintig man van de havendienst Amsterdam, binnenwaterbeheer, Rijkswaterstaat en de regiopolitie - op dertig boten en vier waterscooters in de stoet. Boven de parade cirkelen constant twee politiehelikopters die beelden doorzenden naar de wal.

In NOVA vanavond een reportage vanaf een politieboot van Sail 2010.

Foto: Stichting Sail Amsterdam

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief