Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Peter la Serpe verzweeg moord'

19 aug 10

Kijk of luister naar: 'Peter la Serpe verzweeg moord'

Peter la Serpe, de kroongetuige in het grote liquidatieproces, heeft Justitie om de tuin geleid. Dat zeggen tenminste twee anonieme getuigen, die door de verdediging in het proces zijn ingebracht. NOVA en het Journaal beschikken over de verklaringen van de twee getuigen. Volgens hen heeft kroongetuige Peter la Serpe bij het sluiten van zijn deal met justitie verzwegen dat hij een moord heeft gepleegd.


Grote man

In de verklaringen van de twee getuigen - in het proces F1 en F3 genoemd - staat dat de kroongetuige heeft verteld dat hij "een grote man heeft doodgeschoten" en een ring is verloren bij het opruimen van het lijk. La Serpe zou de moord hebben gepleegd in het bijzijn van medeverdachte Jesse R.. Vermoedelijk gaat het om de moord in 2002 op Gerrie Betlehem, iemand uit het criminele milieu.

Kees Houtman
In ruil voor bescherming en strafvermindering voor zelf gepleegde strafbare feiten, getuigt La Serpe onder andere tegen zijn voormalige criminele kompaan Jesse R. in tal van liquidatiezaken. Zelf heeft La Serpe tegenover het OM bekend dat hij als schutter betrokken was bij de liquidatie op Kees Houtman in 2005. Door de deal met het OM zou er slechts acht jaar tegen La Serpe worden geëist, in plaats van zestien.

Gevolgen
In hoeverre doen de verklaringen van de twee getuigen af aan de betrouwbaarheid van kroongetuige La Serpe en wat zijn de gevolgen voor de deal tussen hem en het OM? In NOVA vanavond een reportage over de twee nieuwe getuigenissen met reacties van Sander Janssen, advocaat van Jesse R., en emeritus hoogleraar Peter Tak, specialist op het gebied van strafrechtsvergelijking.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief