Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'De pensioenfondsen zijn rijk'

20 aug 10

Kijk of luister naar: 'De pensioenfondsen zijn rijk'

Veertien pensioenfondsen moeten volgens De Nederlandsche Bank en demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) mogelijk binnen enkele maanden overgaan tot het verlagen van de pensioenuitkeringen.


Onzekerheid
Dinsdag maakte de DNB bekend dat de veertien pensioenfondsen de uitkeringen vanaf 1 januari hoogstwaarschijnlijk met 1 tot 14 procent moeten verlagen. De fondsen zijn in de financiële problemen gekomen als gevolg van de economische crisis. Honderdduizenden gepensioneerden die mogelijk door de maatregel worden getroffen, verkeren voorlopig nog in onzekerheid.

Paniek

De Tweede Kamer komt volgende week terug van zomerreces om demissionair minister Donner aan de tand de voelen over de problemen. Volgens de Kamer is er veel onrust ontstaan bij gepensioneerden. En die onrust moet meteen worden weggenomen. De SP vindt dat Donner onnodig paniek heeft veroorzaakt. De Kamer wil graag weten om welke fondsen het precies gaat.

Recessie
Door de toenemende vergrijzing moeten steeds minder mensen betalen voor de pensioenen van gepensioneerden. Het Nederlandse systeem - de combinatie van AOW en aanvullend pensioen - is ook kwetsbaarder voor recessie. Vooral de ontwikkelingen op de beurzen en de scherp gedaalde rente zijn van invloed op de rendementen van de fondsen.

Spelregels
Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van APG (Algemene Pensioen Groep) - die onder meer de pensioengelden van ABP beheert - schreef gisteren in de Volkskrant dat hij vindt dat de spelregels voor pensioenfondsen moeten worden veranderd om te voorkomen dat zij moeten korten op hun uitkeringen. Volgens Sluimers zijn pensioenfondsen in 2010 rijker geworden en is korten onnodig.

Dick Sluimers
is vanavond te gast. Met hem een gesprek over pensioenfondsen in zwaar weer, dekkingsgraden en de houdbaarheid van het Nederlandse systeem. Ook een reactie van Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie aan de Universiteit van Tilburg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief