Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minderheidskabinet op losse schroeven?

20 aug 10

Kijk of luister naar: Minderheidskabinet op losse schroeven?

Trouw meldt vandaag dat een Kamerlid van het CDA twijfelt over instemmen met een regeerakkoord van VVD, CDA en gedoogsteun van de PVV. Daardoor zou de coalitie niet aan de vereiste meederheid van 76 zetels in de Tweede Kamer komen. Wie het Kamerlid is, is niet bekend.


Verhoudingen
De onderhandelingen met de PVV leiden binnen het CDA al geruime tijd tot discussie. Verschillende CDA-leden vinden dat de plannen van de PVV haaks staan op de normen en waarden van het CDA. En omdat de PVV bij de onderhandelingen over zowel het regeerakkoord als het gedoogakkoord zit en zich met de keuze van de bewindslieden mag bemoeien, maken zij zich zorgen. Op een extra partijcongres van het CDA moet duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen. De leden hebben namelijk het laatste woord over regeringsdeelname van de christendemocraten.

Inhoud
Fractieleider Maxime Verhagen maakt zich nog geen zorgen. ‘De hele fractie heeft unaniem, alle leden, ingestemd met het voeren van deze onderhandelingen. Tegelijkertijd geldt voor de hele fractie dat het eindresultaat beoordeeld wordt op de inhoud’, aldus Verhagen vandaag. Eerder deze week kreeg Verhagen nog een manifest aangeboden van CDA-leden die willen dat de onderhandelingen met Wilders worden gestaakt.

Op koers
Informateur Ivo Opstelten is optimistisch over de voortgang van de formatiebesprekingen. Volgens de informateur is er sprake van een ‘constructief proces’ waarin ook tijd en rust nodig zijn voor het lezen van stukken. De formatie ligt volgens hem op koers.

In NOVA vanavond het laatste nieuws uit Den Haag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief