Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Formatie: het veiligheidsbeleid vergeleken

21 aug 10

Kijk of luister naar: Formatie: het veiligheidsbeleid vergeleken

Er moet één nieuwe Nederlandse politieorganisatie komen. Dat zegt topman Harm Brouwer van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.


Versnipperd
Volgens de baas van het Openbaar Ministerie is de huidige politie met 26 regiokorpsen te versnipperd voor effectieve bestrijding van zware en georganiseerde misdaad. Hij wil dat er één politieconcern wordt gevormd, bestaande uit landelijke voorzieningen en maximaal tien regionale eenheden, onderverdeeld in districten.

Landelijke poitiechef
Brouwer is het eens met een in de Tweede Kamer besproken voorstel om de organisaties van justitie en politie onder te brengen in tien arrondissementen. Nu is het Openbaar Ministerie opgedeeld in 19 arrondissementen en de politie in 26 korpsen. Er zou één landelijke politiechef of -directie moeten komen, die verantwoording aflegt aan de minister.

Ministerie van Veiligheid
Bij de coalitieonderhandelingen bespreken VVD. CDA en PVV plannen om de verantwoordelijkheid voor de politie onder te brengen bij Justitie in plaats van bij Binnenlandse Zaken. VVD, CDA en PVV zouden ook het ministerie van Justitie willen uitbreiden tot een ministerie van Veiligheid waar ook de politie onder gaat vallen

Invloed
De politiebonden zijn het met Brouwer eens maar veel burgemeesters zijn tegen het vormen van een nationale politie met een centrale leiding vanuit Den Haag. Zij vrezen dat burgemeesters hun invloed op de inzet van agenten en middelen verliezen. NOVA vergelijkt de politie- en justitieplannen van VVD, CDA en PVV.

Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen, is te gast.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief