Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gijzelnemer Manilla gedood

23 aug 10

Kijk of luister naar: Gijzelnemer Manilla gedood

De gijzelnemer kaapte een toeristenbus. Na tien uur werd de gijzeling beëindigd, waarbij acht mensen het leven lieten. Onder de doden is ook de dader.


De zeven omgekomen toeristen zijn afkomstig uit Hong Kong. Acht mensen zijn gewond opgenomen in het ziekenhuis; twee van hen zijn er ernstig aan toe.

Ontslagen
De dader, een oud-politieman, werd een jaar geleden ontslagen nadat hij werd beschuldigd van beroving en drugshandel. Met de gijzeling wilde hij zijn voormalige werkgever dwingen om hem weer in dienst te nemen.Poging

De gijzeling duurde ongeveer tien uur. Aan het begin van de avond (lokale tijd) ondernam de politie een eerste poging om de bus binnen te dringen, maar die mislukte. Later werd nog een keer geprobeerd om binnen te komen.

Schotenwisseling
Uiteindelijk eindigde de gijzeling met een schotenwisseling, waarbij de dader dodelijk werd getroffen. Vier gijzelaars wisten daarna op eigen kracht de bus te verlaten.

Nederland
Ook in Nederland werd in het verleden verschillende keren door de politie ingegrepen bij kapingen, zoals bij de treinkaping bij De Punt in 1977. Kees Kommer was bij die actie een van de leidinggevenden. Hij vertelt hoe een gijzeling volgens het boekje kan worden beëindigd. Ook Erwin Muller (COT) geeft zijn visie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief