Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse vast in Iraanse gevangenis

24 aug 10

Kijk of luister naar: Nederlandse vast in Iraanse gevangenis

Ze is Nederlands en Iraans: de 45-jarige danseres Zahra Bahrami. En ze zit al sinds eind vorig jaar in een Iraanse gevangenis op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten.


Ambassade
Zahra Bahrami zou in de gevangenis ook geestelijk en lichamelijk gemarteld worden. De Nederlandse ambassade mag de vrouw geen bijstand verlenen omdat Iran haar Nederlandse paspoort niet erkent.

Vijand van God
Zahra Bahrami is volgens de aanklacht een zogeheten 'mohareb', een vijand van God. Een week geleden moest zij voor de rechter verschijnen. Haar wordt ten laste gelegd dat ze lid is van een monarchistische groep, dat ze een antiregeringsorganisatie heeft opgezet en ook propaganda tegen Iran heeft verspreid. Thomas Erdbrink, correspondent van NRC Handelsblad en de NOS in Iran, meldt vandaag dat ze ook verdacht zou worden van drugsbezit. Zahra Bahrami had 500 gram cocaïne bij zich toen ze werd opgepakt, zeggen de Iraanse autoriteiten.

Doodstraf
Amnesty International is sinds een week op de hoogte van de zaak. Vorige week moest Bahrami voor de rechter verschijnen en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft berichten gekregen dat ze binnenkort zal worden veroordeeld, tot levenslang danwel de doodstraf.

Dochter
Zahra Bahrami was uit Nederland naar Iran gereisd om haar dochter te bezoeken toen ze werd gearresteerd. NOVA spreekt vanavond onder meer met haar advocaat én met haar dochter in Teheran.

Zorgen
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de situatie van Zahra Bahrami. Hij heeft die zorgen laten overbrengen aan de Iraanse ambassadeur. Dat heeft het ministerie vanavond aan NOVA laten weten. Lees de volledige verklaring...

Hoop
De dochter van mevrouw Bahrami is verhoord door de Iraanse geheime dienst en ze heeft een verklaring moeten tekenen om niet met de pers te praten. Toch heeft ze een interview gegeven aan NOVA om het leven van haar moeder te redden. "Ik vraag de Nederlandse overheid en mensenrechtenorganisaties om mijn moeder te helpen. We hebben al onze hoop op Nederland gevestigd", aldus Fereshteh Erfani in NOVA.

Nederlanders
Naast Zahra Bahrami zitten, voor zo ver bekend, nog vier Nederlanders in Iran in de gevangenis. Drie van hen zitten al langere tijd in de gevangenis, de vierde zou - net als Bahrami, na de verkiezingen gearresteerd zijn. Van de in totaal vijf Nederlandse gedetineerden worden er vier beschuldigd van betrokkenheid bij Iraanse oppositionele bewegingen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief