Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onrust binnen CDA blijft

24 aug 10

Kijk of luister naar: Onrust binnen CDA blijft

Met de eindsprint van de formatiebesprekingen in zicht, blijven de twijfels binnen het CDA bestaan.


Van kwaad tot erger
Oud-CDA-premier De Jong ziet niets in een kabinet van zijn eigen partij en de VVD met gedoogsteun van de PVV, zo bleek vandaag."Als je zegt: jullie deugen niet, zoals Wilders doet, dan escaleert het, en gaat het van kwaad tot erger", aldus De Jong in een interview met Vrij Nederland. "Zolang de punten van de godsdienstvrijheid en de rechtsstaat niet zeker zijn, moet de PVV wat mij betreft maar in zijn eentje doormarcheren. Daar doe ik niet aan mee."

Sfeer
Maar CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen blijft benadrukken dat de sfeer in de CDA-fractie goed is, Dat zei hij ook vandaag, nadat hij de fractie had bijgepraat over de voortgang in de onderhandelingen over een minderheidskabinet. Maar een deel van de CDA-fractie wil van Verhagen meer informatie over het verloop van de onderhandelingen. Ze hebben dat vandaag in een heftige en soms emotionele vergadering duidelijk gemaakt, zo bevestigen bronnen in de fractie. Sommige fractieleden zetten vraagtekens bij de strategie van Verhagen.

Partijbureau
Na het fractieberaad was er een topoverleg op het partijbureau. Oud-ministers, partijvoorzitters en hoge kaderleden spraken over de samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Vanuit Den Haag doen Pim van Galen en Ferry Mingelen verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief